Връзки за достъпност

Извънредни новини

Килиън Мърфи, който танцува между капките в ролята на Опенхаймер


Килиън Мърфи на премиерата на филма „Опенхаймер“ в Лондон.
Килиън Мърфи на премиерата на филма „Опенхаймер“ в Лондон.

Той е гангстерът от Бирмингам Томи Шелби и злодеят Плашилото от „Батман“. А вече и теоретичният физик Опенхаймер, който води проекта за първата атомна бомба. Килиън Мърфи все повече впечатлява с изпълненията си в киното и телевизията, а днес влиза в ролята на Човек на деня на Свободна Европа.

За да изиграеш добре ролята на Робърт Опенхаймер - бащата на атомната бомба, трябва просто да мислиш за историята. Да влезеш в ума на човек, който не е сигурен дали изобретението му няма да предизвика пожар в атмосферата и да унищожи целия свят.

В това вярва актьорът Килиън Мърфи, който се захваща с нелеката задача да пресъздаде образа на Опенхаймер в едноименния филм на Кристофър Нолан. Лентата отбеляза голям успех със световни продажби над 174 млн. долара и 94% одобрение от кинокритиците в премиерния уикенд.

„[Опенхаймер] е знаел какво означава създаването на тази бомба, знаел е какво предстои, когато са я изпратили в Япония. Всичко, което се изисква да направиш като актьор, е да мислиш за това“, казва Мърфи в интервю за Би Би Си.

Килиън Мърфи и останалата част от екипа на „Опенхаймер“ по време на премиерата на филма в Париж.
Килиън Мърфи и останалата част от екипа на „Опенхаймер“ по време на премиерата на филма в Париж.

Ролята на Опенхаймер е вероятно най-значимата в неговия 20-годишен път в голямото кино.

Музика, право, кино

Килиън Мърфи е роден през 1976 г. в град Корк, Република Ирландия, в семейството на учителка и държавен служител. Като тийнейджър мечтата му е да се занимава с музика. Заедно с по-малкия си брат Мърфи участва в няколко музикални групи, сред които най-успешната е Sons of Mr. Green Genes (името е вдъхновено от песен на Франк Запа).

„Много актьори, с които общувам, са провалени или разочаровани музиканти“, казва Мърфи в свое интервю за токшоуто на Джими Кимъл. „Дълго време исках да се занимавам с това, но просто не се получи.“

Животът на бъдещия актьор обаче продължава да е свързан с изкуството - макар и Мърфи да записва право в университета в Корк. Именно в студентските години се разпалва страстта му към театъра и той започва да играе в пиеси, а скоро след това изцяло се посвещава на актьорството.

Големият пробив на Мърфи в киното идва през 2002 г., когато изиграва главната роля във филма на Дани Бойл „28 дни по-късно“.

Между Нолан и "Остри козирки"

През 2005 г. Мърфи за пръв път играе във филм на режисьора Кристофър Нолан - „Батман в началото“. Ирландецът отива на прослушване за главната роля, но вместо това получава тази на антагониста д-р Джонатан Крейн - Плашилото.

Нолан вижда голям потенциал в Мърфи и продължава да му дава второстепенни роли във филмите си през следващите години - „Черният рицар“, „Генезис“, „Дюнкерк“.

Килиън Мърфи в „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан.
Килиън Мърфи в „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан.

Същевременно Мърфи работи в продукции и на други режисьори. Сред най-забележителните му роли са тази на трансжена във филма „Закуска на Плутон“ и на войник от борбата за независимост на Ирландия в лентата „Вятърът, който поклаща ечемика“.

Успехите на Мърфи не са само на големия екран. През последните десет години той играе главната роля на Томи Шелби в популярния сериал „Остри козирки“ (Peaky Blinders). Сериалът разказва за криминална групировка, която се развива в Бирмингам, Англия, между двете световни войни.

Унищожителят на светове

Когато Нолан предлага на Мърфи да влезе в ролята на Опенхаймер, актьорът е силно изненадан. Мърфи и преди е играл физик - във филма „Проектът Съншайн“ на Дани Бойл от 2007 г.

„Това, което най-много ме заинтригува [в хората на науката], беше начинът, по който цялото това знание и теория влияят върху перспективата ти за света“, казва ирландецът в интервю за Би Би Си.

Опенхаймер обаче е по-сложна задача. Но Мърфи не може да каже „не“ на Кристофър Нолан.

Килиън Мърфи на премиерата на „Вятърът, който поклаща ечемика“ през 2006 г.
Килиън Мърфи на премиерата на „Вятърът, който поклаща ечемика“ през 2006 г.

„Ролите, които най-много обичам, са онези, за които си казваш: „Не знам дали мога да направя това, не знам дали е възможно“, казва той пред Би Би Си. Опенхаймер е една от тях.

Отначало Мърфи знае много малко за героя, в който трябва да се преобрази. Той има само шест месеца, за да се подготви, затова направо „се гмурва“ в ролята.

Освен че трябва да се запознае в подробности с живота и работата на Опенхаймер, Мърфи се стреми да овладее и неговия език на тялото, гласа и поведението му до най-малкия детайл.

Мърфи и Нолан на премиерата на „Опенхаймер“ в Лондон.
Мърфи и Нолан на премиерата на „Опенхаймер“ в Лондон.

„[Опенхаймер] танцува между дъждовните капки - сложен, противоречив, многозначителен; невероятно привлекателен в интелектуално отношение, но в крайна сметка непознаваем“, казва Мърфи в интервю за „Гардиън“.

Непознаваем е и самият актьор. Ролите му са многообразни, а личният му живот е загадка.

„Толкова съм щастлив, че правя това, което обичам. Наистина съм късметлия“, добавя той пред „Гардиън“. „Но не се наслаждавам на публичността и известността в актьорството. Не разбирам защо трябва да забавлявам хората и да изпъквам в токшоута.“

За Мърфи е достатъчно да изпъква на екрана и да пресъздава подобаващо своя герой - дори когато ролята му се струва невъзможна.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG