Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Темата е много наболяла". Камерите на тол системата ще налагат и глоби за скорост, но след поне 4 месеца


Рамка с камери на тол системата.
Рамка с камери на тол системата.

Камерите на тол системата, които следят за нарушители, шофиращи без платени винетки, ще налагат и глоби за превишена скорост. Това обаче ще започне да се случва поне след около 4 месеца, тъй като преди това трябва да бъдат приети промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), а устройствата да бъдат сертифицирани за тази дейност.

Това стана ясно от думите на директора на дружеството "БГ тол" Георги Темелков пред БНТ в четвъртък. Законовите промени са необходими, за да бъде регламентирано, че камерите, които следят за неплатени винетки, могат да установяват и нарушители на ограниченията за скорост.

Според анализи на МВР превишената скорост е сред основните причини за катастрофите с жертви. Това е глобален проблем и с решаването му е ангажирана дори ООН. Тя си поставя за цел до 2030 г. дялът на превозните средства, които се движат с превишена скорост да бъде намален с 50%.

"Предстоят законодателни промени, които ще бъдат внесени в ЗДвП. Мисля, че има консенсус между всички народни представители, защото темата е много наболяла и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока", каза Темелков в четвъртък.

Включването на камерите на тол системата в контрола на скоростта ще даде възможност да бъдат използвани общо 55 мобилни и 295 стационарни камери на "БГ тол", разположени по пътищата в страната. В момента МВР разполага с над 200 стационарни и мобилни камери, с които засича нарушители.

"И достойният ти живот приключва". Защо е важно да помним Милен Цветков
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

По думите на Темелков при тестването на устройствата на тол системата при 250 преминавания на автомобили са били засечени около 45 нарушения със средна скорост 120 км/ч.

Освен за неплатени винетки, "БГ тол" в момента следи и анализира трафика в страната, както и дали по пътищата се движи техника, която няма право да ги използва. Тол системата вече е свързана с МВР, митниците и данъчните. Тя работи денонощно.

"Камерите са достатъчно високотехнологични и имат възможност да засичат както моментна, така и средна скорост", коментира през уикенда и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия.

По-рано миналата седмица експерти от тол системата съобщиха пред БНТ, че тя "съвсем точно може да изчисли средната скорост в различни отсечки от републиканската пътна мрежа".

При един от тестовете на Северната тангента от Околовръстния път в София е била засечена кола, движеща се с 244 км/ч. По думите на доц. Георги Балабанов само за два часа на това място са били снимани над 100 нарушения на максималната скорост, които щяха да бъдат санкционирани, ако МВР вече използваше камерите на тол системата.

"Ръцете на институциите са изцапани с кръв". Столичани протестират след убийството на ученик от пиян шофьор
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG