Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Благодаря на г-н Пеевски". Калин Стоянов не се отказва от МВР, но обмисля "и други покани"


Калин Стоянов в кулоарите на Министерския съвет, 21 август 2024 г.
Калин Стоянов в кулоарите на Министерския съвет, 21 август 2024 г.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов не възнамерява сам да се оттегли от поста си въпреки нарастващите критики на различни парламентарни партии по негов адрес. В същото време той благодари на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски "за подкрепата му към МВР" и каза, че има "и други покани" за бъдещо кариерно развитие.

Преди ден Пеевски заяви, че ако Стоянов бъде уволнен като министър, той би го поканил "да бъде водач на моя листа на моята партия". Пеевски обаче не уточни дали визира ДПС или свой нов политически проект.

В понеделник вътрешният министър стана причина президентът Румен Радев да откаже да назначи служебния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева, която настояваше Стоянов да остане начело на МВР. Според държавния глава обаче настоящият министър провокира политическо напрежение и трябва да бъде сменен. Основните критики срещу Стоянов са, че той е близък да Пеевски.

Малко по-късно същия ден пред президентството се събра нов полицейски протест в защита на Стоянов. Самият той също се появи сред подчинените си, придружен от Кожарева. Там Стоянов беше заснет с вдигнат във въздуха юмрук, което стана повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също да поиска смяната му. Досега ГЕРБ защитаваше вътрешния министър, а за неговото освобождаване настояваха от ПП-ДБ и впоследствие от "Възраждане".

"Аз, като ръководител на силовото ведомство, съм последният човек, който дори може да си помисли такова поведение – да тръгна по такъв начин срещу която и да е било институция, още повече – срещу президентската, която аз дълбоко уважавам", коментира пред медиите Стоянов в сряда, като отрече вдигнатият му юмрук да е бил знак за протест срещу Радев.

Самият президент направи същия жест през лятото на 2020 г. в знак на подкрепа за протестите срещу Борисов и Иван Гешев, които тогава все още бяха премиер и главен прокурор.

"Не бива по никакъв начин да се прави асоциация на това мое поведение с поведението на президента Радев отпреди 3-4 години. Така. Колегите в системата на МВР много добре ме познават и те много добре знаят, че дори и на пътя, където съм ги срещал – и патрули, и в структурите, в които съм ходил, аз много пъти ги поздравявам точно по този начин", добави Стоянов пред журналисти преди заседанието на Министерския съвет в сряда.

На въпрос дали обмисля предложението на Пеевски, ако бъде свален от министерския пост, да се отдаде на политическа кариера, ръководителят на МВР не отрече, че това е възможно.

"Тук е мястото да благодаря на г-н Пеевски за подкрепата му към МВР, като цяло. Да, той вчера публично изрази такава готовност аз да бъда поканен в неговия бъдещ проект. Тук е мястото да кажа, че има и други покани. Това къде и как ще се позиционирам е мое лично решение", отговори Стоянов без да уточни дали има информация, че Пеевски готви създаването на своя нова партия.

В сряда вечерта гражданското сдружение БОЕЦ организира нов протест срещу оставането му на министерския пост. Лидерът му Георги Георгиев неотдавна внесе в прокуратурата и сигнал срещу Стоянов за участие в организирана престъпна група.

Служебният вътрешен министър в момента се радва на подкрепа от редови служители в системата на МВР, които през последните две седмици се събираха а символични протести в негова защита в София и пред сградите на полицейски структури в други градове.

Ръководството на министерството представя тези прояви като "спонтанни", но Свободна Европа разкри, че в организацията на полицейското събиране зад парламента преди десетина дни всъщност участва и един от началниците на столичната полиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG