Връзки за достъпност

Извънредни новини

100 млрд. евро и заобикаляне на опасността "Тръмп". Каква помощ за Украйна предлага шефът на НАТО


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага да бъде създаден петгодишен фонд от 100 млрд. евро за подпомагане на Украйна. Това съобщи агенция Ройтерс късно във вторник, като се позовава на дипломатически източници.

Целта на фонда е да гарантира дългосрочна и сигурна помощ за украинската армия, която да е независима от управленските решения в САЩ. Новината идва, след като от месеци последният американски пакет от помощи за Украйна остава блокиран от републиканците в Конгреса.

Киев казва, че се нуждае спешно от военната помощ, за да отбранява своите територии от атаките на руската армия.

Сега Столтенберг предлага общ фонд, който да даде на НАТО по-директна роля в предоставянето на подкрепа за Киев, съобщават пред Ройтерс петима дипломати.

Съгласно плана НАТО ще поеме от САЩ част от координационната работа в коалицията за подкрепа на Украйна, известна като формата Рамщайн. Според източниците стъпката цели отчасти да гарантира продължаване на помощта дори ако кандидатът на републиканците Доналд Тръмп бъде избран за президент.

Форматът Рамщайн беше създаден от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин малко след пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. Смята се, че форматът е улеснил изпращането на десетки милиарди долари критична военна помощ за Киев.
През февруари Тръмп повлия на решението на републиканците да блокират помощта за Украйна в Сената на САЩ. По-късно през март унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с Тръмп и каза, че бившият американски президент няма да предоставя допълнителна помощ на Украйна в справянето ѝ с руската инвазия, ако бъде избран за нов мандат.

Президентските избори в САЩ предстоят през ноември тази година.

Очаква се предложението на Йенс Столтенберг за нов фонд за Киев да бъде обсъдено на двудневната среща на външните министри на НАТО в сряда и четвъртък. Подобен пакет евентуално може да бъде финализиран на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли. Всички решения на НАТО изискват консенсус между 32-те страни членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG