Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма място в ЕС". Как присъда срещу кмет заплаши европейското бъдеще на Албания


Фреди Белери
Фреди Белери

Гърция заплашва да наложи вето на присъединяването на Албания към Европейския съюз (ЕС) заради "неспазване на върховенството на закона", предаде БНР в събота. Поводът е осъдителна присъда, постановена срещу избран за кмет на албански град с преобладаващо гръцко население.

Заплахата от Атина идва на фона на продължаващия вече 10 години т.нар. Берлински процес, създаден през 2014 г., за да подкрепи европейската интеграция на страните от Западните Балкани - Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Причината за напрежението между Атина и Тирана е 2-годишната присъда за купуване на гласове, постановена срещу Фреди Белери, избран за кмет на град Химара, където живеят основно етнически гърци.

Той беше арестуван дни преди местния вот в Албания през май 2023 г. Въпреки че беше вкаран зад решетките, Белери спечели изборите в Химара, но така и не встъпи в длъжност като кмет.

Гърция опита по дипломатически път да провокира освобождаването му, но това така и не се случи. Така се стигна до постановяването на присъдата във вторник тази седмица. Атина твърди, че престъплението е инсценирано и процесът е политически.

Бившият гръцки премиер Андонис Самарас коментира по този повод, че "тази Албания няма място в ЕС".

Какво стана в съда

Белери беше осъден на първа инстанция от Съда за борба с корупцията и организираната престъпност в Тирана. Защитата му вече обяви, че ще обжалва решението.

Избраният за кмет на Химара е обвинен, че опитал да купи четири гласа на изборите през май. Пред съда подсъдимият каза, че "заключенията на прокуратурата са лъжливи и политически".

Защитата му оспори компетентността на прокуратурата в пристанищния град Вльора, извършила разследването. Според адвоката на Белери делото незаконно е водено там, вместо в специализираната структура за борба с корупцията и организираната престъпност (SPAK). Затова защитата твърди, че всички събрани доказателства са негодни.

По данни на защитата Белери е бил проследяван от полицията в продължение на четири дни, без това да е съгласувано с прокуратурата. Освен това адвокатът му Еуген Гизари твърди, че по делото е използван агент под прикритие, което няма прецедент по други дела за купуване на гласове, въпреки че това явление се смята за масово в Албания.

Делото срещу Белери му попречи да встъпи в длъжност като кмет на Химара. Функциите му се изпълняват временно от победения от него кандидат на управляващата партия на премиера Еди Рама.

Случаят на Белери стигна дори до Конституционния съд в страната, след като Апелативният съд за борба с корупцията и организираната престъпност в Тирана на 29 януари окончателно отказа на подсъдими да положи клетва като кмет на Химара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG