Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел настъпва все по-навътре в Ивицата Газа. Байдън призова за спешно примирие


Израелски войник жестикулира върху танк близо до границата между Израел и Ивицата Газа.
Израелски войник жестикулира върху танк близо до границата между Израел и Ивицата Газа.

Израелските въоръжени сили навлязоха по-дълбоко в централната и южната части на Ивицата Газа, съобщи Ройтерс в четвъртък. Новината идва на фона на продължаващите вече няколко месеца преговори за постигане на примирие.

Войната започна през октомври, след като палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други страни, реализира мащабна атака в Южен Израел, при която бяха убити близо 1200 души и над 200 бяха взети за заложници. Израел отвърна с пълномащабна инвазия в Ивицата Газа, която доведе до хуманитарна криза и до смъртта на над 40 000 души според местните здравни власти.

Това усили международния натиск върху Тел Авив да спре огъня. Късно вечерта в сряда президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху за спешно сключване на споразумение за примирие и освобождаване на заложниците.

Също така тази седмица държавният секретар на САЩ, които са ключов съюзник на Израел - Антъни Блинкен, пристигна на деветото си посещение в Израел и други страни от Близкия Изток от началото на войната в опит да убеди правителството да спре офанзивата.

Както Нетаняху, така и лидерите на Хамас не успяват да постигнат компромис и продължават да настояват на исканията си.

Последните атаки

В четвъртък общо 22 души бяха убити при удари в град Бейт Лахия, Северна Газа, в лагера Ал-Магази в централната част на анклава, както и в южната част на Ивицата,

Израелските въоръжени сили казаха, че операциите им в Дейр ал Балах, Централна Газа, и в Хан Юнис, в южната част на палестинската територия, са станали по-интензивни през последните 24 часа, като са били разрушени редица отбранителни структури и са били открити ракети. В района на Рафах са били убити 50 бойци на Хамас.

По-рано в сряда най-малко 50 души са били убити при израелски въздушни удари според местните здравни власти, управлявани от Хамас. Израелските сили съобщиха, че са поразили около 30 цели в анклава, включително тунели, стартови площадки и наблюдателен пункт.

Би Би Си пише, че сред целите е било и управляваното от ООН училище „Салах ал-Дин“ в град Газа, което според Тел Авив е било използвано от дейци на Хамас като „скривалище“. При удара са загинали най-малко четирима души, а 15 са били ранени, казват местните власти.

Израел често нанася удари по цивилни цели, които водят до множество жертви, под претекст, че Хамас използва тези места като "жив щит".

Преговорите

След като последното посещение на Блинкен не постигна успех, остава неясно дали и кога ще бъде постигнато споразумение между Израел и Хамас.

След срещите си в Тел Авив Блинкен каза, че Нетаняху е приел американско предложение, изготвено по-рано, което цели да намали различията в исканията на воюващите страни, но Хамас смята, че то отстъпва от някои предварително договорени въпроси. Очаква се преговорите да продължат тази седмица в Кайро.

Хамас настоява за споразумение, което да сложи край на войната и да позволи освобождаването на израелски и чуждестранни заложници в Газа в замяна на палестинци, държани в израелски затвори.

Израелският премиер се придържа към първоначално поставената си цел от октомври - Хамас да бъде напълно разгромена, преди да прекрати военните действия. Нетаняху казва, че евентуално спиране на огъня, което да позволи размяната на заложници и затворници, ще бъде само временно.

Израел настоява също Хамас да не участва в управлението на Газа след края на войната и държи членове на групировката да бъдат депортирани от анклава. Израелската страна е отказала и да обещае да не арестува повторно палестинските затворници, които биха били освободени при евентуално споразумение.

Има и несъгласие по отношение на Филаделфийския коридор по протежение на границата на Газа с Египет и граничния пункт “Рафах”, от които Израел отказва да изтегли силите си.

Мотивите на Израел да не се оттегля оттам са, че подземни тунели под границата между Египет и Газа служат за контрабанда на оръжия и стоки с възможно двойно предназначение за Хамас. Кайро твърди, че е унищожил тунелите преди близо десет години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG