Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе смъртоносни удари в центъра на Бейрут. Висш кадър на Хизбула е оцелял


Попадение от израелски удар в центъра на ливанската столица Бейрут през нощта срещу петък, 11 октомври 2024 г.
Попадение от израелски удар в центъра на ливанската столица Бейрут през нощта срещу петък, 11 октомври 2024 г.

Израелската армия нанесе масирани удари по центъра на ливанската столица Бейрут през нощта срещу петък. Това е третата подобна атака по града от началото на израелската офанзива срещу подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула, която контролира Южен Ливан. По информация на Ройтерс целта на ударите е бил високопоставен представител на групировката.

САЩ определят Хизбула като терористична организация, а Европейският съюз включва само въоръженото ѝ крило в черния си списък, но не и политическото. Хизбула и Израел са в конфликт от десетилетия, като шиитската групировка засили атаките си от 7 октомври насам след масираното нападение на Хамас над Израел.

Към петък сутринта ливанското здравно министерство съобщава за над 20 убити и над 100 ранени при последните израелски удари. Това е най-смъртоносното нападение в ливанската столицата, откакто Израел и Хизбула са в открита война, отбеляза БНТ.

Фотограф на Асошиейтед прес на място съобщи, че е засегната долната половина на осеметажна жилищна сграда, в която са избухнали взривове.

Целта на атаката е била да бъде елиминиран висш кадър на Хизбула, каза представител на ливанските сили за сигурност, цитиран от Ройтерс. По-късно агенцията цитира трима свои източници, според които става въпрос за Уафик Сафа и той е оцелял. За оцеляването на началника на разузнавателната служба на "Хизбула" съобщи и телевизионният канал "Ал Маядин", предаде ТАСС.

В краяна септември Израел ликвидира лидера на групировката Хасан Насрала, на което Иран отговори с масирана ракетна атака срещу израелската територия.

На фона на засилващата се офанзиева на Тел Авив срещу Бейрут ООН предупреди за нарушение на хуманитарното право, след като две сини каски бяха ранени при изстрел на израелски танк срещу наблюдателна кула в база на световната организация в Южен Ливан.

Частите на ООН в страната "Юнифил" обвиниха Израел, че през последните 24 часа съзнателно атакува техни позиции и стреля срещу наблюдателните камери.

Израел, Палестина, Иран. Какво мислят Харис и Тръмп за Близкия изток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Има ли рок фест култура в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
XS
SM
MD
LG