Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разследват изтичане на информация за планове на Израел за удар срещу Иран


Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън
Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън

Съединените щати (САЩ) ще започнат разследване за изтичането на строго секретни разузнавателни документи, в които се описва подготовката на Израел за ответен удар по Иран. Това съобщи в неделя председателят на Камарата на представителите на САЩ.

Новината идва на фона на военни действия на Израел в Газа и Ливан, които започнаха, след като Хамас нападна страната на 7 октомври миналата година. В началото на октомври Иран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, повечето от които бяха прехванати. Те дойдоха след убийството на дългогодишния лидер на Хизбула Хасан Насрала.

Документите с дати от 15 и 16 октомври бяха публикувани в приложението за съобщения Telegram на 19 октомври.

Те са с гриф "строго секретно" и имат обозначения, които показват, че е трябвало да бъдат видени само от Съединените щати и други членове на така наречените съюзнически държави от групата „Пет очи“ - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания, според Си Ен Ен.

Документите описват израелски военни приготовления за удар срещу Иран. В един от тях се посочва, че те са изготвени от Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (NGA).

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън потвърди в интервю за Си Ен Ен, че разследването „е в ход“. Пентагонът съобщи, че проучва докладите. Засега няма коментар от NGA.

Ню Йорк Таймс съобщи, че американски служители „се опитват да определят източника на изтичането на информация, в която се описват военни учения и разположение на оръжия, и доколко то може да навреди“.

„Документите, които предлагат интерпретации на сателитни снимки, дават представа за потенциален удар на Израел по Иран през следващите дни“, пише Ню Йорк Таймс.

Много правителствени служители и наблюдатели от цял свят съобщиха, че очакват Израел да нанесе удар по Иран в отговор на иранското ракетно нападение по-рано този месец - което според Техеран само по себе си е било отмъщение за предишна атака от страна на Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG