Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел започна сухопътна офанзива в Ливан. Водят се "тежки боеве" с Хизбула


Последствия от израелски удари в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 1 октомври 2024 г.
Последствия от израелски удари в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 1 октомври 2024 г.

Израел започна сухопътна офанзива в Южен Ливан, предадоха световните агенции в нощта на понеделник срещу вторник.

Израелските военни съобщиха, че са започнали „целенасочена и прецизна“ операция, насочена срещу шиитската групировка Хизбула - едновременно военна организация и политическа партия, която контролира голяма част от района.

По-късно Израел съобщи, че в южната част на Ливан се водят „тежки боеве“ с Хизбула.

Новината идва на фона на засилени израелски удари в Ливан през последните дни, при които загинаха повече от 1000 души, а стотици хиляди бяха разселени. Само за седмица израелски атаки убиха седем висши командири на Хизбула, включително лидера на групировката Хасан Насрала. Това повиши опасенията от ескалация на напрежението в региона.

На фона на призивите по света за деескалация Израел обеща да продължи да оказва натиск върху Хизбула, обяви военна зона в части от северната си граница с Ливан и намекна, че ще започне сухопътна операция.

САЩ определят Хизбула като терористична организация, а Европейският съюз (ЕС) включва въоръженото ѝ крило в черния списък, но не и политическата ѝ партия. Политическата партия Хизбула има места в ливанския парламент.

Късно в понеделник израелските сили за отбрана съобщиха в публикация в социалните мрежи, че са започнали „наземни рейдове въз основа на точни разузнавателни данни срещу терористични цели и инфраструктура на Хизбула в Южен Ливан“.

Началото на сухопътната операция беше поставено само няколко часа след като президентът на САЩ Джо Байдън призова израелските военни „да спрат“. По-късно от Белият дом допълниха, че начинът да се постигне прекратяване на огъня между Израел и Ливан е чрез дипломация.

Френският министър на външните работи Жан-Ноел Баро също призова Израел „да се въздържа от всякакви сухопътни нахлувания и да прекрати огъня“. Той каза, че Хизбула трябва „да направи същото и да се въздържа от всякакви действия, които могат да доведат до дестабилизация на региона“.

Израелски бетеери и танкове в близост до границата с Ливан, 1 октомври 2024 г.
Израелски бетеери и танкове в близост до границата с Ливан, 1 октомври 2024 г.

Високопоставени представители на Хизбула казаха през последните дни, че бойците на групировката са „готови, ако Израел реши да навлезе по суша“.

Израел засили атаките си в Ливан, както и в Йемен - срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути. Късно в понеделник израелските военни нанесоха удар по южните предградия на ливанската столица Бейрут. По същото време Израел атакува и Сирия.

В края на деня в понеделник правителствен самолет евакуира 89 български граждани и членове на техните семейства от Ливан в София. Очаква се да има още поне един подобен полет.

Ескалацията в региона идва малко преди навършването на една година от началото на войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас в Ивицата Газа. Тя започна с нападение на Хамас в Израел, при което загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Израел започна пълномащабна военна офанзива в Ивицата, която до момента е отнела живота на повече от 41 хиляди души, предимно цивилни.

Хизбула, хутите и други бойни групировки в региона подкрепят Хамас в тази война и също стават обект на израелски атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG