Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел навлезе в Ливан и от югозапад. Броят на разселените е над 1,2 милиона души


Мъж гледа към южните части на Бейрут, от които се издига дим след израелски ракетни удари, 6 октомври 2024 г.
Мъж гледа към южните части на Бейрут, от които се издига дим след израелски ракетни удари, 6 октомври 2024 г.

Израелската армия разширява сухопътната си офанзива в Ливан и е навлязла в страната и от югозапад. Това съобщиха военни говорители във вторник.

Новината идва, след като преди седмица Израел навлезе в Югоизточен Ливан в операция срещу шиитската групировка Хизбула - едновременно военна организация и политическа партия, която контролира Южен Ливан.

Хизбула и Израел са в конфликт от десетилетия, като шиитската групировка засили атаките си от 7 октомври насам след масираното нападение на Хамас над Израел. Хизбула каза, че прави това в солидарност с палестинците в Газа.

САЩ определят Хизбула като терористична организация, а Европейският съюз включва само въоръженото ѝ крило в черния си списък, но не и политическото.

Във вторник размяната на ракетни удари между Израел и Хизбула продължи. Шиитската групировка изстреля десетки ракети към израелския град Хайфа, като не се съобщава за пострадали.

В същото време израелската армия съобщи във вторник, че при един от ударите ѝ в Бейрут е бил убит високопоставен командир на Хизбула. Според информацията става дума за Сухейл Хусеин Хусейни, който "е играл решаваща роля в трансфера на оръжия между Иран и Хизбула".

На този фон израелската армия призова жителите на още над 20 селища в Южен Ливан да се евакуират, преди да съобщи, че разширява сухопътната си офанзива. Хората бяха призовани да се изтеглят на север от река Ауали.

Армията на Израел също така предупреди плажуващите и ползващите лодки ливанци да избягват част от ливанското крайбрежие, заявявайки, че скоро ще започнат операции срещу Хизбула и от морето.

По данни на агенцията на ООН, отговаряща за бежанците, броят на принудителни разселените хора в Ливан вече е достигнал над 1,2 милиона души. От тях 400 000 са избягали към съседна Сирия - страна, в която все още се води гражданска война.

Около 300 000 от тях са сирийски граждани, по-рано избягали заради боевете на сирийска територия.

По данни на Министерството на общественото здраве на Ливан повече от 1400 души са загинали в страната от началото на интензивните израелски атаки преди три седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG