Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой няма да ми проповядва". Нетаняху отхвърли обвиненията на стотици хиляди протестиращи


Израелският премиер Бенямин Нетаняху
Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се противопостави на нова вълна от натиск за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, съобщи Асошиейтед прес във вторник.

Новината идва, след като в неделя и понеделник стотици хиляди израелци протестираха и стачкуваха. Това бяха най-масовите протести в страната от началото на войната в Ивицата Газа. До тях се стигна, след като през уикенда бяха открити телата на още шестима убити израелски заложници, пленени в Ивицата Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън също обвини Тел Авив, че не прави достатъчно за постигане на споразумение.

В първото си публично обръщение след масовите протести Нетаняху каза, че ще продължи да настоява за искане, което е една от основните пречки пред постигането на споразумение - запазване на израелския контрол върху коридора „Филаделфия“. Това е тясна ивица по границата на Газа с Египет, където според Израел Хамас внася контрабандно оръжие в Газа. Египет и Хамас отричат това.

Хамас е паравоенна палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави, която управлява в Ивицата газа от близо 17 години. На 7 октомври 2023 г. тя осъществи мащабна атака срещу Израел, при която уби близо 1200 души и отвлече около 250 заложници.

Израел отговори с пълномащабна война, довела до смъртта на над 40 000 души според палестинските здравни власти, както и до масови разрушения и хуманитарна криза. Тази година значително се увеличи натискът върху израелското правителство да постигне споразумение.

Нетаняху нарече коридора "Филаделфия" жизненоважен, за да се гарантира, че Хамас не може да се превъоръжава чрез тунели. „Това е кислородът на Хамас“, каза той.

„Никой не е по-ангажиран с освобождаването на заложниците от мен... Никой няма да ми проповядва по този въпрос“, добави той.

Голяма част от обществото в Израел обвинява Нетаняху, че е можело убитите заложници да бъдат върнати живи при сделка с Хамас. Нетаняху смята, че нападението ще принуди бойците да отстъпят пред израелските искания и в крайна сметка ще унищожи групировката.

Късно в понеделник няколко хиляди демонстранти се събраха пред частния дом на премиера в центъра на Йерусалим, скандирайки: „Сделка. Сега“. Те носеха ковчези, покрити с израелското знаме. Когато полицията отне ковчезите, избухнаха сблъсъци и няколко протестиращи бяха арестувани.

Общата стачка, свикана от най-големия израелски профсъюз Хистадрут, приключи предсрочно, след като съдът прие петиция от правителството, в която се посочва, че стачката е политически мотивирана.

Израелските медии съобщават за дълбоки разногласия между Нетаняху и високопоставени служители в областта на сигурността, включително министъра на отбраната Йоав Галант, според когото е назрял моментът за прекратяване на огъня.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG