Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел забрани на генералния секретар на ООН Гутериш да влиза в страната


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш

Израел забрани на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да влиза в страната, съобщи Ройтерс. Израелският външен министър посочи като причина за решението това, че Гутериш не е осъдил “еднозначно” атаката на Иран срещу Израел.

Иран изстреля десетки ракети срещу територията на Израел във вторник вечерта в отговор на израелските атаки срещу подкрепяната от Техеран групировка Хизбула. Голяма част от ракетите бяха прехванати от израелската противовъздушна отбрана. Не се съобщава за жертви и ранени при атаката.

Във вторник Гутериш публикува изявление, в което се споменават “последните атаки в Близкия изток” и се осъжда “разширяването” на конфликта, без да се споменава Иран.

Израелският министър на външните работи Израел Кац каза, че решението на Гутериш да не осъди действията на Иран са причината да бъде обявен за персона нон грата.

“Всеки, който не може еднозначно да осъди отвратителната атака на Иран срещу Израел, както направиха почти всички страни по света, не заслужава да стъпи на израелска земя”, каза Кац.

“Израел ще продължи да защитава своите граждани и да защитава националното си достойнство, със или без Антонио Гутериш.”

Атаката на Иран срещу Израел дойде, след като в нощта на понеделник срещу вторник израелските сили започнаха сухопътна офанзива в Ливан, насочена срещу срещу шиитската групировка Хизбула - едновременно военна организация и политическа партия, която контролира голяма част от района, чието военно крило е обявено за терористична организация от ЕС.

Преди това Тел Авив извърши удари в Ливан, които доведоха до смъртта на повече от 1000 души, а стотици хиляди бяха разселени. Само за седмица израелски атаки убиха седем висши командири на Хизбула, включително лидера на групировката Хасан Насрала.

Това е ескалация на войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас в Ивицата Газа. Тя започна с нападение на Хамас, смятана от ЕС, САЩ и други страни за терористична организация, в Израел, при което бяха убити 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Израел започна пълномащабна военна офанзива в Ивицата, която до момента е отнела живота на повече от 41 хиляди души, предимно цивилни.

От началото на конфликта Израел многократно е критикувал ръководството на ООН. В сряда Израел Кац обвини Гутериш, че поддържа “антиизраелска позиция от началото на войната.”

Един от поводите за споровете беше ролята на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). През януари Израел съобщи, че служители на агенцията са участвали в атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. В отговор агенцията започна разследване и отстрани девет свои служители.

Агенцията от своя страна критикува ударите на Израел в Газа, които са довели до смъртта на нейни служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG