Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Елиминиран". Израел уби лидера на Хамас Яхия Синуар


Лидерът на Хамас Яхия Синуар
Лидерът на Хамас Яхия Синуар

Израелската армия е елиминирала лидера на Хамас Яхия Синуар. Това стана ясно от съобщение на Тел Авив.

Новината идва, след като в края на юли предишният лидер на Хамас – Исмаил Хания беше убит в Иран. Синуар беше издигнат начело на групировката няколко дни по-късно, а още тогава Тел Авив се зарече да елиминира и него. Израелеските военни определяха Синуар като един от отговорните за планирането и осъществяването на атаката на Хамас срещу Израел през октомври 2023 г.

САЩ и ЕС и други западни страни определят Хамас като терористична организация. На 7 октомври 2023 г. групировката нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Израелската армия отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 42 хил. души.

Първоначално от израелската армия съобщиха, че „проверяват възможността“ да са елиминирали Синуар. От там добавиха, че извършват ДНК и други тестове, за да потвърдят предположението си.

Няколко часа по-късно силите за отбрана на Израел обявиха, че Синуар е бил елиминиран.

От израелската армия уточниха, че Синуар е бил убит по време на операция, извършена в сряда в южната част на Газа и е била част от "едногодишно преследване".

В публикация в социалните мрежи министърът на отбраната на Израел Йоав Галант написа „Нашите врагове не могат да се скрият. Ние ще ги преследваме и ще ги елиминираме“.

Президентът на Израел Исак Херцог определи Синуар като отговорен за "ужасяващи терористични действия срещу израелски цивилни, граждани на други страни, както и убийството на невинни хора".

В последните седмици кризата в Близкия изток се задълбочи, след като Израел започва наземна офанзива и извърши редица ракетни нападения в Ливан срещу военната групировка и политическа партия Хизбула, която подкрепя Хамас. Само за няколко седмици израелските военни успяха да елиминират редица висшестоящи членове на Хизбула, както и лидерът ѝ Хасан Насрала.

Хамас, Хизбула, както и йеменските хути са подпомагани и финансирани от Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG