Връзки за достъпност

Извънредни новини

Офанзивата на Израел обхвана цялата територия на Газа. Военните наредиха нова евакуация на юг


Експлозия в Ивицата Газа, погледата от Израел, 3 декември 2023 г.
Експлозия в Ивицата Газа, погледата от Израел, 3 декември 2023 г.

Сухопътната офанзива на Израел в Ивицата Газа вече обхваща цялата ѝ територия, съобщиха израелските военни сили в неделя, цитирани от Асошиейтед прес. Те наредиха нова евакуация в южната част на Ивицата и обявиха, че военните операции там ще бъдат „не по-малко силни“ от тези на север.

Новината идва няколко дни след възобновяването на военните действия между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Войната между тях започна на 7 октомври и се води на територията на Газа, контролирана от Хамас. В продължение на седмица между двете страни беше обявено временно примирие, което приключи миналия петък. След него Израел измести фокуса на офанзивата си към южните части на Газа.

Ивицата Газа е дълга 41 км и широка 10 км. С население от повече от 2,3 млн. души, тя е една от най-гъсто населените територии в целия свят.

Още в първите дни от войната израелските военни наредиха на цивилните палестинци да напуснат северните части на Ивицата. По данни на ООН, цитирани от БТА, около 1,8 млн. палестинци в Газа са разселени от началото на войната.

Новите заповеди за евакуация и от южните части на Газа бяха последвани от тежки бомбардировки. С дронове и артилерия Израел нанесе обстрел на ключови градове като Дейр ал-Балах и Хан Юнис.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Местните жители споделят, че са получили листовки от израелските военни, които наричат Хан Юнис „опасна бойна зона“ и призовават палестинците да се преместят в граничния с Египет град Рафах или в крайбрежен район в югозападната част. Палестинците обаче казват, че вече нямат къде да отидат.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната между Израел и Хамас и заяви, че страданията на цивилното население са „твърде големи, за да бъдат понесени“.

Властите в Израел обаче повтарят готовността си да продължат войната до унищожаването на Хамас и отстраняването ѝ от управлението в Газа.

Войната между Израел и Хамас започна с нападение на групировката срещу Израел, при което загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Тел Авив отговори с мащабна офанзива и пълна блокада над Ивицата Газа, при която до момента са загинали над 15 000 души по данни на местните власти, контролирани от Хамас.

При временното прекратяване на огъня, което продължи една седмица, бяха освободени 105 от израелските и чуждестранните заложници, взети от Хамас. В замяна Израел освободи 240 палестинци, държани в израелски затвори. И от двете страни бяха пуснати предимно жени и деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG