Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе удари срещу хутите в Йемен и разшири атаките си в Ливан


Дим се издига над мястото на израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда в Йемен, 29 септември 2024 г.
Дим се издига над мястото на израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда в Йемен, 29 септември 2024 г.

Израел нанесе удари по пристанищния град Ходейда в Йемен, контролиран от бунтовниците хути, предаде Ройтерс в неделя. При ударите са загинали поне четирима души, а 29 са ранени.

В същото време израелските военни засилиха и въздушните си удари срещу шиитската групировка Хизбула в Ливан. Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан.

Новите удари на Израел идват два дни след като лидерът на Хизбула Хасан Насрала беше убит при израелска атака. Хизбула, хутите и други бойни групировки в региона са подкрепяни от Иран, а действията на Израел срещу тях повишават опасенията от всеобхватна война в Близкия изток.

„В мащабна въздушна операция десетки самолети на военновъздушните сили, включително изтребители и разузнавателни самолети, атакуваха цели с военно предназначение на терористичния режим на хутите в районите Рас Иса и Ходейда в Йемен“, каза израелският военен говорител Давид Авраам, цитиран от АФП.

Хутите са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен. Те се обявяват срещу Израел, САЩ и Запада като цяло. Хутите завзеха йеменската столица Сана през 2014 г. и оттогава в страната се води гражданска война.

В неделя израелските военни съобщиха, че въздушните удари са били насочени срещу управлявана от хути електроцентрала и морско пристанище, използвани за внос на петрол и за предполагаемо получаване на ирански оръжия.

Израел и преди е атакувал пристанището Ходейда, за последен път през юли тази година. В средата на септември хутите за пръв път достигнаха с ракета централната част на Израел.

Това се случва близо година след началото на войната в Ивицата Газа.

Тя започна между Израел и паравоенната групировка Хамас през октомври 2023 г. Първо Хамас нападна Израел, уби около 1200 души и взе над 240 за заложници. След това Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 41 хил. души, предимно цивилни.

От началото на войната йеменските хути нападат кораби в Червено море в знак на подкрепа за Хамас, която е определяна за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

Хамас се ползва с подкрепата и на Хизбула, която също е обявена за терористична организация от САЩ. ЕС смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

Хутите, Хизбула и Хамас са подкрепяни от Иран. Продължаващите въздушни атаки на Израел в Ливан, а сега и в Йемен, се случват на фона на нарастващите призиви от страна на ООН за спиране на военните действия.

Кадър на взрива от израелските удари в Ходейда, 29 септември 2024 г.
Кадър на взрива от израелските удари в Ходейда, 29 септември 2024 г.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е „сериозно обезпокоен“ от „драматичната ескалация“, и призова „всички страни да се отдръпнат“.

В неделя израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Израел ще продължи да нанася удари по противниците си независимо от разстоянието.

Иран обеща отговор за убийството на лидера на Хизбула Насрала и даде знак, че ще продължи да подкрепя групировките в региона, които се противопоставят на Израел. Иран също така поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Служебният премиер на Ливан Наджиб Микати предупреди, че сраженията могат да доведат до разселването на 1 милион ливански цивилни граждани.

Хизбула потвърди, че при новите израелски атаки е загинал седмият неин лидер от средата на септември насам.

Взаимните нападения на Израел и Хизбула по границата между Израел и Ливан зачестиха след началото на войната в Ивицата Газа.

През последните седмици напрежението нарасна след мащабна операция, при която избухнаха хиляди пейджъри и радиостанции, използвани от Хизбула. При взривовете бяха убити десетки хора, а над 3000 - ранени. Хизбула обвини Израел за операцията и заплаши с отмъщение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG