Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел обеща, че новият лидер на Хамас ще бъде ликвидиран


Новият лидер на Хамас Яхия Синуар.
Новият лидер на Хамас Яхия Синуар.

Ръководителят на израелската армия Херци Халеви обеща да намери и да елиминира новия ръководител на Хамас Яхия Синуар, съобщи Франс прес.

"Ще умножим усилията, за да го намерим, да го атакуваме, за да им се наложи [на Хамас] още веднъж да сменят ръководителя на политическото бюро на движението", каза Халеви.

Заплахата идва на фона на ликвидирането на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут и на политическия лидер на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания в Техеран дни по-рано. Двете групировки са определяни като терористични от САЩ, ЕС и други страни.

Убийствата на двамата повишиха опасенията за ескалация на конфликта в Близкия изток. Във вторник ливанската групировка Хизбула заплаши Израел със "силен и ефективен" отговор.

Синуар, който е лидер на Хамас в Газа от седем години, беше избран в сряда вечерта за ръководител на организацията и наследява на поста Хания. Хамас и Иран приписват това убийство на Израел.

Пред израелски военни пилоти Халеви каза, че тази нова титла за Синуар няма да промени нищо във факта, че той е един убиец, отговорен за планирането и за осъществяването на атаката на 7 октомври.

Тогава Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. В отговор Израел започна мащабна офанзива в Ивицата Газа, управлявана от Хамас. В резултат от нея досега са загинали близо 40 хиляди палестинци, повечето от които са цивилни.

Във вторник израелският министър на външните работи Израел Кац също каза, че Синуар трябва да бъде елиминиран бързо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG