Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Масови убийства". САЩ и ЕС са обезпокоени заради израелския удар по училище в Газа


Развалини от училището в Газа, поразено от израелски удар, 10 август 2024 г.
Развалини от училището в Газа, поразено от израелски удар, 10 август 2024 г.

Израелският удар по училище в Газа, който взе около 100 жертви, предизвика реакции на безпокойство и възмущение от САЩ и Европейския съюз (ЕС). Вашингтон заяви, че "твърде много цивилни продължават да бъдат убивани и ранявани", а европейският първи дипломат каза, че "няма никакво оправдание за тези масови убийства".

Заслон в училище в Газа беше поразен от израелски удар в събота, като според първоначалната информация от контролираните от палестинската групировка Хамас местни власти жертвите бяха поне 90. Израел потвърди за нанесения удар с уточнението, че целта му е бил "център за командване и контрол, използван като скривалище за терористите и командирите на Хамас".

Американското правителство е "дълбоко обезпокоено" от израелския удар по училище в град Газа, заяви говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, цитиран от ДПА.

"Ние сме в контакт с нашите израелски колеги, които заявиха, че ударът е бил срещу високопоставени служители на Хамас и искаме допълнителни подробности", каза говорителят.

По думите му е известно, че Хамас "използва училища като места, на които се събира и от които действа", но САЩ "многократно и последователно са казвали, че Израел трябва да вземе мерки, за да сведе до минимум щетите за цивилното население".

"През последните седмици поне 10 училища станаха обект на нападение. Няма никакво оправдание за тези масови убийства", написа в социалната мрежа Екс върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) Филип Лазарини също осъди израелския удар срещу училище в ивицата Газа, като заяви, че случаят представлява "още един ден на ужас [в Газа]".

По думите му всички страни в конфликта в ивицата Газа "трябва да защитават цивилните и гражданската инфраструктура по всяко време" и да се въздържат от използването на "училища и други граждански обекти за военни или бойни цели".

Израелският удар в Газа стана на фона на растящото напрежение в Близкия изток след ликвидирането на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут и на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG