Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният наказателен съд ще разгледа искане за арести на лидери на Израел и Хамас


Лидерът на Хамас Яхия Синуар (вляво) и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.
Лидерът на Хамас Яхия Синуар (вляво) и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Главният прокурор към Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан поиска да бъдат издадени заповеди за арест на лидера на Хамас Яхия Синуар и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Те са по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаката срещу Израел на 7 октомври миналата година и последвалата война в Ивицата Газа, съобщи МНС в понеделник.

Новината идва на фона на продължаваща вече седем месеца война, която се разпали след нападението на членове на Хамас в Израел. Те убиха над 1200 души на негова територия, а над 250 взеха за заложници. В отговор Израел започна настъпление в Ивицата Газа. Хамас е палестинска групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ, Израел и други страни.

Хан каза още, че МНС иска заповеди за арест да бъдат издадени и за израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за още двама високопоставени лидери на Хамас - Мохамед Дейф и Исмаил Хания. Предстои съдебен състав на МНС да разгледа искането на прокурора.

Обвиненията срещу Синуар, Хания и Мохамед Дейф включват "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство".

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант са за "изтребление, предизвикване на глад като метод за водене на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено таргетиране на цивилни граждани".

В доклад, подкрепящ молбите за заповед за арест, екип от правни експерти, които съветват Хан, посочват, че в случая има разумни основания да се смята, че всички споменати в искането са извършили военни престъпления на име.

"Важно е да се разбере, че обвиненията нямат нищо общо с причините за конфликта. Обвиненията се отнасят до водене на война по начин, който нарушава отдавна установените правила на международното право, които се прилагат за въоръжените групи и въоръжените сили във всяка държава в света", пише шестчленният правен екип на Хан в своя статия, публикувана във "Фейненшъл таймс" в понеделник.

Израел отрича да е извършил военни престъпления в Газа. Крайнодесният министър на финансите на Израел Безалел Смотрич нарече изявлението на Хан "нацистка пропаганда" и каза, че всички израелци трябва да се чувстват обвинени. Той призова съюзниците на Израел да настояват за разпускане на МНС. Израелският военен министър Бени Ганц също осъди съобщението, наричайки го "престъпление с исторически мащаби".

"Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на кръвожадна организация е дълбоко изкривяване на справедливостта", каза Ганц.

Високопоставен служител на Хамас също отхвърли посоченото в изявлението на прокурора на МНС, като каза, че то "приравнява жертвата с палача".

От началото на войната в Ивицата Газа са загинали над 35 000 души по данни на местните власти, контролирани от Хамас. Повечето от тях са цивилни, има и много деца. Това предизвика критики от много партньори на Израел, включително и от Съединените щати, които са най-близкият съюзник на страната. В Европа и САЩ се провеждат студентски протести, които настояват за прекратяване на огъня.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG