Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел удари центъра на Бейрут в Ливан. Иран предупреди, че ще отговори с по-мащабна атака


Дим се издига над квартал Дахия в ливанската столица Бейрут след израелски удар, 3 октомври 2024 г.
Дим се издига над квартал Дахия в ливанската столица Бейрут след израелски удар, 3 октомври 2024 г.

Израел нанесе удар в центъра на ливанската столица Бейрут, при който загинаха поне девет души, предаде Ройтерс в четвъртък.

Това е първото израелско нападение срещу центъра на Бейрут от 2006 г. - годината на последната война между Израел и шиитската групировка Хизбула. Хизбула е едновременно военна организация и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан.

Новината за атаката идва дни след като израелската армия започна сухопътна офанзива в Ливан, която определи като „целенасочена и прецизна“ операция срещу Хизбула. В отговор на това Иран, който подкрепя Хизбула и други групировки срещу Израел, изстреля десетки ракети срещу Израел, но повечето бяха свалени и не доведоха до жертви и разрушения.

Сега иранските военни предупредиха, че ще нанесат по-сериозни удари по Израел, ако неговите атаки продължат.

В четвъртък източник от службите за сигурност на Израел каза, че въздушният удар по Бейрут е бил насочен срещу жилищна сграда в централния квартал Бахура, в близост до ливанския парламент.

Здравното министерство на Ливан съобщи, че при удара са загинали девет души, а други седем са били ранени.

Последствия от израелски удар в центъра на Бейрут, 3 октомври 2024 г.
Последствия от израелски удар в центъра на Бейрут, 3 октомври 2024 г.

Според ливански служители по сигурността друг удар на Израел е бил насочен към южното предградие Дахия, където миналата седмица беше убит лидерът на Хизбула Хасан Насрала. През последните седмици Израел уби още шестима членове на ръководството на групировката.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз (ЕС) смята за терористично само военното, но не и политическото ѝ крило. Хизбула и Израел периодично си разменят удари след началото на войната в Ивицата Газа през октомври 2023 г.

Нападенията в Бейрут от четвъртък бяха извършени ден след като Израел съобщи, че осем негови войници са били убити в Южен Ливан.

Междувременно началникът на иранската армия Мохамед Багери каза в сряда, че ракетната атака на Иран срещу Израел от вторник е била ограничена само до военни цели. Багери предупреди, че ако Израел „не се контролира и предприеме действия срещу Иран“, Техеран ще отговори с по-мащабни удари по „цялата му инфраструктура“.

Иранският президент Масуд Пезешкиан също предупреди Израел да не предприема ответни действия и обеща силен отговор.

„Ние не търсим война. Израел е този, който ни принуждава да реагираме“, каза Пезешкиан.

Иран извърши нападение с балистични ракети срещу Израел във вторник, в отговор на израелската сухопътна офанзива в Ливан и убийството на лидера на Хизбула Насрала. Израелската противовъздушна отбрана прехвана повечето от 180-те ракети. Някои от тях паднаха в централната и южната част на Израел, но не причиниха щети.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза, че ще отвърне на удара на Иран.

„Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея“, каза Нетаняху часове след иранската атака.

Появиха се спекулации, че Израел може да атакува обекти, свързани с ядрената програма на Техеран, но президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да подкрепи това.

Според властите в Ливан през последните седмици израелските удари в страната са причинили смъртта на над 1000 души, а повече от 1,2 млн. са разселени.

Тези събития предизвикаха опасения от ескалация на напрежението в Близкия изток. Това се случва малко преди навършването на една година от началото на войната между Израел и паравоенната групировка Хамас в Ивицата Газа.

Тя започна с нападение на Хамас срещу Израел, при което бяха убити около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 41 хиляди души, предимно цивилни.

Защо Иран атакува Израел, след като Израел влезе в Ливан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG