Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нелегитимни". Украйна осъди изборите, които Русия провежда в окупирания Крим


Назначените от Русия власти в окупирания украински полуостров Крим провеждат регионални избори, които Украйна смята за "нелегитимни"
Назначените от Русия власти в окупирания украински полуостров Крим провеждат регионални избори, които Украйна смята за "нелегитимни"

Украйна осъди регионалните избори, които Русия провежда в окупирания украинския полуостров Крим. Министерството на външните работи в Киев нарече вота, който се провежда от петък до неделя, “фарс, който няма нищо общо с проявление на властта на народа”.

Русия провежда регионални избори в 83 области и градове, включително столицата Москва и Санкт Петербург, между 6 и 8 септември. Много опозиционни кандидати не бяха допуснати да участват във вота, а организацията Голос каза, че това е “имитация на избори”, при които няма истинско състезание.

Руските власти в окупирания украински полуостров Крим също провеждат избори за областен съвет, общински съвет в областния център Севастопол и местни общински съвети. Русия незаконно анексира Крим през 2014 г. и оттогава го смята за своя територия, въпреки че Украйна и международната общност не признават това. След началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г., руската армия атакува Украйна от територията на Крим.

Украйна и западните ѝ партньори досега не са признавали предишни избори, провеждани от руските власти в окупирани украински райони и са казвали, че хората са принуждавани да гласуват под натиск.

Сега Киев критикува провеждането на регионални избори в окупирания Крим и каза, че те са “в нарушение на нормите и принципите на международното право”.

“Подчертаваме, че резултатите от т. нар. “избори” във временно окупираната територия на Крим и Севастопол са нищожни, а самите “избори” са нелегитимни”, пише в позиция на украинското външно министерство.

Министерството добави, че участниците в подготовката и провеждането на вота ще бъдат преследвани от закона.

В руските региони, в които се провеждат избори, независими наблюдатели съобщават за редица нарушения, включително купуване на гласове и случаи на хора, които гласуват повече от веднъж. Наблюдатели в Санкт Петербург, Москва и Брянск съобщиха, че не са допуснати до изборните секции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG