Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Портних видя "лъжа" и "атака" в обвиненията, които му повдигна Европейската прокуратура


Иван Портних по време на пресконференция, 14 октомври 2024 г.
Иван Портних по време на пресконференция, 14 октомври 2024 г.

Бившият кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ отхвърли обвиненията, които са му повдигнати от Европейската прокуратура, и ги определи като „абсолютна манипулация“. Това се случи по време на пресконференция на Портних в понеделник, предаде БТА.

Новината идва няколко дни след като в петък европрокуратурата обвини Портних в измама с фалшиво пристанище и неправомерно получаване на европейски средства.

Освен бившия кмет, обвиняеми по делото са и бившият областен управител Стоян Пасев, също от ГЕРБ, както и двама служители на Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

Те са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно средства от Европейския съюз (ЕС) по проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Проектът е бил свързан с реконструкция на пристанище в покрайнините на Варна. Според разследването на европрокуратурата и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обаче, такова пристанище не е съществувало по времето, когато е подадено заявлението за финансиране с европейски средства.

„Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация и всичко това, което беше написано за мен през последните четири дни, е фалшива и преднамерено направена новина“, каза Портних в понеделник в отговор на обвиненията и добави, че те представляват „една огромна лъжа“.

Портних нарече случващото се „атака“ и „политическа поръчка“. Според него целта е да се създаде шум, който да отклони вниманието от „други важни въпроси“.

Портних беше кмет на Варна в продължение на десетилетие, но през есента на 2023 г. загуби изборите от кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев.

Това е второ наказателно дело срещу бившия кмет, след като през 2022 г. той стана обвиняем за замърсяването на Варненското езеро. По този случай вече започна съдебен процес във Варненския окръжен съд.

Европрокуратурата от миналата година насам разследва пристанището „Карантината“ във Варна, изградено по времето на Портних като кмет и Пасев като областен управител.

Случаят беше описан в разследване на журналиста Спас Спасов, публикувано в Черната книга на правителственото разхищение в България през 2021 г.

Европейската прокуратура работи вече от четири години, но досега в България е отчитала дела само срещу по-нископоставени държавни и общински служители. Когато разследването ѝ срещу Портних и останалите обвиняеми приключи, делото ще бъде внесено за разглеждане по същество от българския съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG