Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. Иска да получи третия мандат


Слави Трифонов и Тошко Йорданов откриват предизборната кампания на "Има такъв народ" (ИТН) по телевизията на Трифонов „Седем осми“, 10 май 2024 г.
Слави Трифонов и Тошко Йорданов откриват предизборната кампания на "Има такъв народ" (ИТН) по телевизията на Трифонов „Седем осми“, 10 май 2024 г.

"Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС, а ако получи третия мандат, ще предложи експертен кабинет. Това съобщи председателят на партията Слави Трифонов във Фейсбук публикация в сряда.

Заявката на Трифонов идва в първия ден от работата на новото Народно събрание (НС), както и на фона на опити на най-голямата партия - ГЕРБ, да преговаря с всички парламентарни формации за съставяне на правителство.

Лозунгът на партията на Бойко Борисов след изборите е за излъчване на "правителство на споделената отговорност", в което да участват ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

"Има смисъл управлението само ако е от трите най-големи партии", каза Борисов в сряда. Трите формации управляваха с общо мнозинство до тази пролет, но се скараха помежду си и предизвикаха нови избори.

ДПС подкрепя ГЕРБ, но ПП-ДБ - не. Коалицията планира да бъде опозиция в парламента и няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. Тези две партии са най-големите, но заедно имат 115 депутати. За стабилно мнозинство им трябват поне 121.

ИТН е шестата политическа сила и има 16 народни представители. Освен ДПС, ИТН е единствената партия, която се отзова на поканата на ГЕРБ за преговори.

Сега обаче Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

"След като се посъветвах с моите колеги от ИТН, решавам следното - ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. Има достатъчно много партии и свободно мислещи депутати, които да предприемат такъв ход", написа той във Фейсбук.

Трифонов каза още, че се надява третият мандат да отиде при ИТН, за да може партията да предложи свое "експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време".

Ако ИТН получи третия и последен мандат за излъчване на кабинет, Трифонов предлага на всички политически сили да го подкрепят, в случай че не искат да се стигне до поредни предсрочни избори.

Първият и вторият мандат за съставяне на правителство по Конституция отиват при двете най-големи формации - в случая ГЕРБ и ДПС. Ако и двете не успеят да съставят кабинет, президентът Румен Радев ще трябва да връчи трети мандат. Не е уточнено при коя поред политическа сила трябва да отиде той, затова президентът има право на избор.

В предишния парламент, след края на управлението на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, Радев връчи третия мандат именно на ИТН. Тогава партията не предложи правителство. В по-ранни парламенти третият мандат обикновено отиваше при БСП.

През последните два дни преговорният екип на ГЕРБ за правителство се срещна само с ДПС и ИТН, след като от ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП казаха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на партията на Борисов.

Съпредседателят на най-малката парламентарна партия "Величие" Николай Марков поиска среща лично с Борисов, но такава не се състоя.

След края на първите преговори във вторник Борисов постави условие за продължаването им - адвокатката Рая Назарян от ГЕРБ да бъде избрана за председател на парламента.

В сряда имаше два опита за избор на НС. Основните кандидати бяха Назарян и Петър Петров от "Възраждане". Рая Назарян получи 115 гласа от ГЕРБ и ДПС, но ѝ бяха необходими поне 120, за да бъде избрана.

В кулоарите на парламента след неуспешните гласувания Борисов каза, че "не е оптимист".

"По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща", добави председателят на ГЕРБ и повтори призива си за кабинет с ДПС и ПП-ДБ.

В отговор съпредседателят на ПП Кирил Петков повтори заявката на коалицията да бъде "ясна проевропейска опозиция".

В миналия парламент ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип. Първо беше формирано правителство на Николай Денков от ПП-ДБ.

След 9 месеца той трябваше да бъде сменен на премиерския пост от Мария Габриел от ГЕРБ. Денков подаде оставката на кабинета си, но преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация се провалиха. В крайна сметка от партията на Борисов настояха за предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG