Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел призова палестинците да се преместят в Южна Газа, за да не бъдат сметнати за "съучастници на терористи"


Жена и дете в палестинския град Кан Юнис в Ивицата Газа
Жена и дете в палестинския град Кан Юнис в Ивицата Газа

Палестинци от северната част на Ивицата Газа са получили нови предупреждения от израелската армия да се преместят към южната, съобщи Ройтерс.

Ако останат, могат да бъдат идентифицирани като "симпатизанти на терористична организация".

Съобщението е било разпространено в събота чрез листовки с името и логото на Израелските отбранителни сили, както и изпратено до населението чрез аудио съобщения по мобилен телефон в цялата Ивица Газа - тясна територия с дължина само 45 км, на която живеят над 2 млн. души.

Израел бомбардира Газа, откакто палестинската въоръжена групировка Хамас, обявена от Европейския съюз, САЩ и други страни за терористична, предприе мащабна смъртоносна атака на израелска територия на 7 октомври.

Тел Авив е съсредоточил войски и бронирана техника на границата с Газа в очакване на сухопътно нахлуване.

„Спешно предупреждение към жителите на Газа. Вашето присъствие на север от река Хабесор излага живота ви на опасност. Който реши да не напуска северна Газа към юг от Вади Газа (река Хабесор), може да бъде идентифициран като съучастник на терористична организация “, гласи брошурата, цитирана от Ройтерс.

Израел и преди е предупреждавал палестинците да се преместят на юг, но досега не беше обявявал, че цивилни могат да бъдат смятани за "симпатизанти на терористи", ако не го направят.

Палестинците казват, че пътуването на юг остава твърде рисковано заради въздушните удари, а по думите им и райони на юг също са били атакувани.

Междувременно днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари потвърди, че 212 души са държани за заложници в Газа. При израелските удари през изминалата нощ са били убити десетки палестински бойци, включително заместник-командирът на ракетните сили на "Хамас", каза Хагари, цитиран от Ройтерс.

Хагари каза също, че на северния фронт израелската армия е атакувала бойци, опитващи се да изстрелват ракети през израелско-ливанската граница, както и, че е поразила обект в Ливан, откъдето е била изстреляна ракета срещу израелски летателен апарат.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG