Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният съд откри делото по обвиненията на ЮАР, че Израел извършва геноцид в Газа


Британският юрист Малкълм Шоу (вдясно) и правният съветник на израелското външно министерство Тал Бекер (вляво) по време на откриването на изслушванията в Международния съд в Хага, Холандия, 11 януари 2024 г.
Британският юрист Малкълм Шоу (вдясно) и правният съветник на израелското външно министерство Тал Бекер (вляво) по време на откриването на изслушванията в Международния съд в Хага, Холандия, 11 януари 2024 г.

Международният съд на ООН в Хага започна да заседава в четвъртък по обвиненията, отправени от Република Южна Африка срещу Израел за извършването на геноцид в Ивицата Газа.

Това става три месеца, след като Тел Авив обяви война на палестинската групировка Хамас заради извършеното от нейни членове масирано нападение, при което бяха убити 1200 жители на Израел и отвлечени други 240. Хамас е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Международният съд е най-висшият правен орган на Обединените нации. Създаден е през 1945 г., за да се занимава със спорове между държави. Не трябва да се бърка с Международния наказателен съд, който разглежда дела за военни престъпления срещу физически лица.

Южна Африка обвинява Израел в нарушение на конвенцията на ООН против геноцида, която е ратифицирана и от двете държави.

На общо 84 страници Претория излага аргументите си, че чрез убийствата на цивилни палестинци и причиняването им на сериозни психически и физически наранявания израелската армия извършва геноцид. Отбелязва се и, че Израел не успява да осигури основни запаси от храна, вода, лекарства, гориво, подслон и друга хуманитарна помощ на Ивицата Газа.

В обвинението се твърди, че от началото на войната преди 3 месеца са евакуирани около 1,9 млн. палестинци, а над 23 000 са убити - по данни на здравните власти в Ивицата Газа.

Съставът на Международния съд на ООН по време на изслушването на обвинението на ЮАР.
Съставът на Международния съд на ООН по време на изслушването на обвинението на ЮАР.

Израелският президент Исак Херцог нарече делото в Международния съд "абсурдно". Страната му твърди, че полага максимални усилия, за да избегне цивилни жертви в Газа.

"Ще присъстваме в Международния съд и ще представим гордо нашия случай на самозащита като наше изконно право според международното право", каза Херцог.

Това е първият случай, при който Израел се изправя пред подобни обвинения в Международния съд. Страната отхвърля категорично обвиненията в геноцид. Израелската позиция ще бъде представена в петък.

Очаква се съдиите да се произнесат първо по спешно искането на Южна Африка за незабавно прекратяване на военната операция в Газа. Решението може да отнеме няколко седмици и едва след това съдиите ще обсъдят обвиненията в геноцид. Цялото дело може да продължи години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG