Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът и външният министър на Иран загинаха в катастрофа с хеликоптер


По първоначални данни хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е извършил твърдо кацане, съобщи иранската държавна телевизия в неделя, 19 май 2024 г.
По първоначални данни хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е извършил твърдо кацане, съобщи иранската държавна телевизия в неделя, 19 май 2024 г.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи на страната Хосеин Амир-Абдолахян са загинали при катастрофа с хеликоптер в неделя. Това съобщи иранската държавна агенция Mehr.

Новината идва след няколкочасово издирване на хеликоптера, в което се включиха и съседни държави, участваха и дронове.

Информацията за смъртта на Раиси беше потвърдена от иранския вицепрезидент Мохсен Мансури в социалната мрежа Екс. Очаква се изявление на правителството.

Хеликоптерът с Раиси изчезна в провинция Източен Азербайджан в Северозападен Иран в неделя вечерта. Иранската делегация се е връщала от Азербайджан, където Раиси и азербайджанският президент Илхам Алиев откриха язовир на река Аракс, на границата между двете страни. В кортежа на иранския президент е имало общо три хеликоптера, два от които се приземяват благополучно.

Издирването на изчезналия хеликоптер продължи повече от 10 часа. То беше усложнено от дъжд и мъгла, а достъпът на спасителите до мястото на катастрофата беше затруднен заради пресечена местност.

Редица държави, сред които Русия, Азербайджан и Армения, предложиха помощ в издирвателната операция. Съобщава се, че участват и военни от Ирак.

Късно вечерта в неделя Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е наредил два самолета и хеликоптер с екип от 50 спасители да бъдат изпратени в Иран, за да окажат съдействие.

Рано в неделя Корпусът на гвардейците на ислямската революция - елитното подразделение на въоръжените сили на Иран, съобщи за откриването на точното място на катастрофата. Според снимки от мястото на катастрофата останките лежат на стръмен склон, а хеликоптерът е напълно унищожен.

Раиси е на 64 години. Той е президент от 2021 г. Преди това е главен прокурор на Иран и ръководител на съдебната система. Смятан е за хардлайнер в противопоставянето със Съединените и Израел. Президентът в Иран не е държавен глава - страната се управлява от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Президентът ръководи правителството и представлява страната във външните отношения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG