Връзки за достъпност

Извънредни новини

Реформатор срещу консерватор. Кой ще е президент на Иран


Масуд Пезешкян (вляво) и Саид Джалили ще са на балотаж на президентските избори в Иран на 5 юли. Комбо.
Масуд Пезешкян (вляво) и Саид Джалили ще са на балотаж на президентските избори в Иран на 5 юли. Комбо.

Реформаторът Масуд Пезешкиан печели с малка разлика първия тур на президентските избори в Иран и ще се изправи на балотажа срещу и търдолинейния консерватор Саид Джалили на 5 юли.

Новината беше обявена по държавната телевизия в събота от говорителя на иранския предизборен щаб Мохсен Еслами. Тя идва след като първите резултати показаха, че Пезешкиан има малка преднина пред тримата други кандидати за президент във вота, който едва ли ще доведе до големи политически промени.

Ислямската република гласува предсрочно за нов президент след смъртоносната катастрофа с хеликоптер, при която загина досегашният президент Ебрахим Раиси.

Резултатите показват, че Пезешкиан е събрал 43,5% от гласовете, изпреварвайки твърдолинейния бивш преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили, който има 37,7 %. Мохамед Бакер Калибаф, консервативен бивш председател на парламента, изостава с 14%.

Четвъртият одобрен кандидат в надпреварата - Мостафа Пурмохамади, бивш министър на правосъдието и вътрешните работи, изостава значително с по-малко от един процентен пункт от подадените гласове.

И четиримата кандидати бяха проверени и одобрени от Съвета на пазителите - неизбираем орган за конституционен контрол, чиито членове се назначават пряко и непряко от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Малко вероятно е резултатът от изборите да доведе до големи промени в политиката, но той може да повлияе на наследяването на 85-годишния Хаменей, който е върховен лидер на страната от 1989 г.

Последните опити за обединяване около консенсусен кандидат на консерваторите се провалиха в навечерието на изборите, като нито Калибаф, нито Джалили бяха готови да се откажат в полза на другия.

Консерваторите изразиха загриженост, че липсата на единство може да разцепи гласовете в полза на реформатора Пезешкиан.

Калибаф е бивш командир на въздушното крило на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и е най-дългогодишният кмет на Техеран. Той е традиционен консерватор, който се кандидатира за президент за четвърти път през последните 20 години.

През годините той е многократно обвиняван в корупция, но нито едно от тях не е влошило отношенията му с Хаменей.

Джалили, който никога не е заемал изборна длъжност, е личен представител на Хаменей във Висшия съвет за национална сигурност. По време на мандата си от 2007 до 2013 г. като секретар на съвета той ръководи делегацията в провалените преговори със Запада за ядрената програма на Техеран.

Пезешкян е депутат от 2008 г. и е бил заместник-председател на парламента от 2016 до 2020 г., когато умерените и реформаторите имаха мнозинство в законодателния орган.

Той е поставял под въпрос методите на Иран за налагане на хиджаба - ислямската забрадка за жените, и се е изказвал в полза на преговорите със Запада. Но казва, че ще следва политиките на Хаменей, ако бъде избран.

Проучванията на общественото мнение прогнозираха малко по-високо участие на избирателите в сравнение с последния президентски вот през 2021 г., при който избирателната активност беше рекордно ниска.

В навечерието на изборите дисиденти в страната и в чужбина призоваха за бойкот, твърдейки, че предишните гласувания не са довели до промяна.

Политическата върхушка на Иран отдавна твърди, че извлича своята легитимност от високата избирателна активност. Слабото участие в последните избори обаче и народните протести поставиха под въпрос легитимността на сегашното ръководство.

Върховният лидер на Иран има последната дума по всички държавни въпроси, а президентът няма голямо влияние по много ключови въпроси.

Раиси загина заедно с министъра на външните работи Хосейн Амир-Абдоллахиан и няколко други служители при катастрофата на хеликоптера им на 19 май.

Той е известен като "касапинът от Техеран" заради предполагаемата му роля в масовата екзекуция на политически затворници през 1988 г., когато е заместник-прокурор на Техеран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG