Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран скоро ще нападне Израел, твърди Вашингтон


Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимката е архивна.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимката е архивна.

Иран ще атакува Израел, каза президентът на САЩ Джо Байдън. "Не го правете", добави той, като се обърна към иранските власти.

Часове по-рано Пентагонът съобщи, че САЩ изпращат военни подкрепления в региона. Там ще бъдат разположени повече кораби и самолети.

Новината идва дни след въздушната атака по иранското консулство в Дамаск, Сирия. В нея беше убит висш командир на Корпуса на гвардейците на Иранската революционна гвардия "Кудс". Израел смята, че в сградата на консулството се съхранява оръжие, което Иран предава на антиизраелски групировки в Ливан и Сирия.

В петък, 12 април, САЩ ограничиха придвижването на своите дипломати в Израел и нареди те да не излизат извън зоните на Тел Авив, Йерусалим и Беер Шева. Вашингтон се аргументира с това, че има "риск" от потенциална иранска атака.

Но тонът на тези предупреждения се изостри в рамките на часове. В петък вечерта Си Би Ес се позова на свой високопоставен източник, според когото Иран може да нападне Израел "всеки момент".

Късно през нощта българско време президентът на САЩ Джо Байдън каза, че нападението ще се случи "по-вероятно скоро, отколкото по-късно". Той добави, че САЩ ще подкрепят Израел и Иран няма да победи.

Израел не е поемал отговорност за нападението, извършено на 1 април срещу иранското консулство в Дамаск, но за Иран няма съмнение, че именно Тел Авив стои зад тази операция. Духовният лидер на Иран каза, че "Израел трябва да плати за това и ще плати".

Твърденията за предстоящо иранско нападение напомнят предупрежденията на САЩ за руска агресия срещу Украйна. Те бяха отправяни в продължение на най-малко три месеца и дълго време бяха посрещани с недоверие от страна на Европа. На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG