Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Иванов напусна парламента. ИТН го изпрати с обиди


Лидерът на "Да, България" в оставка Христо Иванов
Лидерът на "Да, България" в оставка Христо Иванов

Досегашният съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Христо Иванов, който е и лидер на партия "Да, България", член на коалицията, напусна парламента в петък. Това стана с формално гласуване на заявлението му, с което се отказа от депутатското си място. То беше подадено още в първия ден на 50-ото Народно събрание (НС).

Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и се отказа от депутатския си мандат веднага след изборите на 9 юни. Причина за решението му стана спадът в резултатите на ПП-ДБ в сравнение с предните избори.

Въпреки че гласуването на оставки на народни представители е формална процедура и по традиция минава без обсъждане, тъй като това е личен акт, този път в пленарната зала имаше изказвания.

Те бяха провокирани от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, който отправи обидни квалификации към Иванов от трибуната.

"Много е хубаво, че 50-ото НС ще започне с нещо полезно. Христо Иванов може би беше най-вреден в предишния парламент. Конституцията стана на саздърма. Това е може би най-некадърният юрист. Изхвърляйки Христо Иванов, този парламент ще има по-добра компетенция", каза Йорданов.

Той беше репликиран от Манол Пейков от ПП-ДБ, който заяви, че депутатът от ИТН "не може да бъде и камъче в обувката на Христо Иванов". Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също излезе на трибуната, за да защити Иванов.

Последва и изказване на Светослав Тодоров от "Възраждане", който попита Петков кога ще последва "примера на Христо Иванов". Накрая оставката на лидера на "Да, България" беше приета единодушно с 225 гласа.

"Считаме, че този резултат на партиите от нашата коалиция изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение", каза Иванов на 10 юни, когато съобщи за решението си да освободи всички заемани от него политически постове.

Оставката му идва на фона на пореден опит за съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов отново настоява за коалиция с ПП-ДБ, но оттам неколкократно отхвърлиха тази възможност. Засега ГЕРБ проведе преговори само с ДПС и ИТН. Именно с техните гласове преди ден беше избрана Рая Назарян от ГЕРБ за председателка на парламента.

Въпреки това от ИТН твърдят, че няма да подкрепят правителство с първия или втория мандат, а очакват президентът Румен Радев да им връчи третия, за да предложат "експертен кабинет".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG