Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хомофобията може да се измери в пари. Каква е цената ѝ в България


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България може да е от 2,5% до 5% по-висок, ако няма дискриминация, а приемане на ЛГБТИ хората. Това се равнява на между 2,4 и 4,9 милиарда за 2023 г.

Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), представен от икономиста Лъчезар Богданов на организирания от фондация "Глас" бизнес форум на "София Прайд".

Новината идва след приети преди година законови промени, които предвиждат по-тежки наказания за престъпления от омраза по хомофобски подбуди, но и на фона на случаи на явна дискриминация на ЛГБТИ хора и липса на правно признаване на пола на транс хората.

Дискриминацията на работното място има пряко отражение върху производителността на труда на работещите, сочат част от заключенията в доклада на ИПИ.

Отделно, дискриминацията на работното място или дори в учебните заведения води до емигриране на голям брой ЛГБТИ хора, които са потенциална работна сила.

Едва 10 от 100-те най-големи компании в България имат фирмени политики, насочени към ЛГБТИ общността. При 19 на сто се осъжда дискриминацията по принцип, но останалите 70 нямат политики за подкрепа на ЛГБТИ хората.

Един от най-засегнатите икономически сектори е туризмът заради притеснението, че България не е толерантна към ЛГБТИ хората. Ако страната е отворена към тази група туристи, ще получи около 184 млн. лв. допълнителни приходи годишно, показват изчисленията.

Прайдовете като тези в Амстердам и Мадрид привличат стотици хиляди до милиони туристи в рамките на един уикенд. Ако и в България бъде прието по този начин различието на хората и се гарантира свободата на изразяване, това би донесло сериозни финансови постъпления за бизнеса, каза Симеон Василев от фондация "Глас". По думите му тази година хотелите за пръв път подкрепят "София Прайд".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG