Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учени, изследвали капацитета на протеините, получиха Нобеловата награда за химия


Обявяването на лауреатите за Нобеловата награда за химия за 2024 г. от Кралската
Шведската академия на науките в Стокхолм, Швеция, 9 октомври 2024 г.
Обявяването на лауреатите за Нобеловата награда за химия за 2024 г. от Кралската Шведската академия на науките в Стокхолм, Швеция, 9 октомври 2024 г.

Трима учени с изследвания за протеините получиха Нобеловата награда за химия за 2024 г., съобщи в сряда Кралската шведска академия на науките.

Новината идва ден след като беше връчена наградата за физика на двама учени, чийто открития са допринесли за създаването на машинно обучение и изкуствен интелект.

"Многообразието на живота показва невероятния капацитет на протеините като химически инструменти - те контролират и ръководят всички химични реакции, които взети заедно са в основата на живота", пишат от Кралската академия.

Дейвид Бейкър, който получи половината от приза, е отличен за това, че е успял да да създаде напълно нови видове протеини, което се е смятало за немислимо дотогава.

Протеините се състоят основно от 20 различни аминокиселини. През 2003 г. Бейкър успява чрез тях да създаде нов протеин. Оттогава неговата изследователска група постоянно създава нови протеини, сред които и такива, които намират приложение във фармацевтиката, ваксините, наноматериалите и микросензорите, пише още в прессъобщението.

Демис Хасабис и Джон Джъмпър си поделят другата половина от приза за разработването на модел на изкуствен интелект за прогнозиране на сложни протеинови структури. Опити за това има още от 70-те години на миналия век. Пробивът настъпва преди четири години.

Аминокиселините в протеините са свързани в дълги вериги, които се огъват до триизмерни структури с решаващо въздействие върху функцията на протеините.

През 2020 г. Демис Хасабис и Джон Джъмпър представят ИИ модела, наречен AlphaFold2. С негова помощ те успяват да прогнозират структурата на почти всички 200 милиона протеина, идентифицирани досега в науката.

От създаването си AlphaFold2 се използва от повече от два милиона души от 190 страни. Сред множеството му приложения е и това, че учените могат да разберат повече за антибиотичната резистентност и да създават изображения на ензими, способни да разграждат пластмаси, посочват от още от академията.

През 2023 г. наградата за химия си поделиха американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и работещият в САЩ руснак Алексей Екимов "за откриването и синтеза на квантови точки".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG