Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хасан Азис от ДПС-Доган е с повдигнато обвинение за нередности с обществена поръчка


Хасан Азис, сниман по време на протеста на ДСП-Доган пред резиденцията на Доган в Бояна
Хасан Азис, сниман по време на протеста на ДСП-Доган пред резиденцията на Доган в Бояна

Бившият кмет на Кърджали от ДПС-Доган Хасан Азис каза във вторник пред бТВ, че срещу него има повдигнато обвинение за престъпление по служба и че му е наложена мярка "подписка".

Новината идва, след като на 2 октомври беше арестуван Джейхан Ибрямов от крилото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди това арести и обиски се проведоха и спрямо други активисти от крилото на Доган, като от там казват, че това са целенасочени предизборни атаки.

Те обвиняват за това санкционирания за корупция Делян Пеевски, за когото казват, че има влияние в прокуратурата и антикорупционните органи.

По-рано Свободна Европа опита да се свърже с Хасан Азис за коментар, но телефонът му беше изключен.

Във вторник той каза, че обвинението срещу него е от прокуратурата в Пазарджик и че е във връзка с обществена поръчка за 68 000 лв. По негови думи според прокуратурата прагът за обявяване на обществената поръчка е бил надвишен с 8000 лв.

„По време на задълженията ми като кмет на общината, а и след мандата ми, винаги е имало проверки спрямо мен. Към настоящият момент тези проверки продължават, като бройката им се увеличава с всяка изминала седмица“, добави Азис.

Той каза още, че му е била наложена мярка "подписка" след разпит в антикорупционната комисия. При този вид мярка за неотклонение обвиняемият няма право да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган, който я е наложил.

Според Азис мярката има няколко последствия: "На първо място – по време на предизборна кампания, като политически активен човек със съответните отговорности, ми се отнема възможността да осъществявам определени действия и да изказвам определени идеи. На второ място – ограничават ми се възможностите да работя по време на кампания. И на трето място – ограничават се моите човешки права, защото аз имам работа и извън Кърджали“, каза той.

Ден по-рано Джевдет Чакъров от ДПС-Доган каза пред бТВ, че според него действията срещу Азис са част от натиска и "репресиите" спрямо ДПС-Доган преди изборите, налагани от другата фракция в движението, ръководена от Пеевски.

Чакъров каза, че Азис е човекът в ДПС-Доган, който отговаря за контакта с българските граждани в Турция.

През август в Кърджали се проведе специализирана полицейска операция във фирми и обекти, свързани с Азис. По същото време беше обискиран и бизнесменът Румен Гайтански по прякор Вълка, който също като Азис е смятан за близък до Ахмед Доган.

Хасан Азис беше кмет на Кърджали между 2003 и 2023 г. Той е сред най-приближените до почетния председател Ахмед Доган членове на ДПС.

По време на местните избори в края на 2023 г. той изненадващо не беше обявен за кандидат на движението за кмет на Кърджали. Вмeсто това за поста се кандидатира, а впоследствие беше и избран Ерол Мюмюн. Сега Мюмюн е от лагера на Делян Пеевски.

След началото на битката за надмощие в ДПС Азис пък застана на страната на Ахмед Доган.

От години признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи. От ДПС-Доган заговориха за това едва след разцеплението в партията.

Последно в събота Ахмед Доган дори публично се извини, че партията му "има отношение към създаването на това политическо чудовище", имайки предвид Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG