Връзки за достъпност

Извънредни новини

Харис няма да води разговори с Путин без участието на Украйна


Вицепрезидентката на САЩ и кандидатка за президент от Демократическата партия Камала Харис
Вицепрезидентката на САЩ и кандидатка за президент от Демократическата партия Камала Харис

Кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис няма да води предговори с руския президент Владимир Путин, ако в тях не участва и Украйна.

Това каза тя в отговор на въпрос дали ще се срещне с руския лидер лице в лице, за да преговаря за прекратяване на войната, ако бъде избрана за президент. На предстоящия вот на 4 ноември в САЩ тя се изправя срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

„На двустранна основа без Украйна – не. Украйна трябва да има думата за бъдещето на Украйна“, каза Харис в интервю за американската телевизия Си Би Ес в понеделник вечерта.

Харис повтори и тезата, изказана по-рано по време на дебата ѝ с Тръмп, че ако той беше президент, „Путин в момента щеше да седи в Киев“.

„Нека да е ясно. [Тръмп] говори как „може да прекрати войната още на първия ден“. Знаете ли какво означава това? Това означава капитулация [за Украйна]“, каза Харис.

По-рано кандидатът на републиканците каза, че ако бъде избран, е способен да сложи край на войната между Русия и Украйна още преди официално да встъпи в длъжност, като „ще говори с единия, ще говори и с другия“.

Киев обаче казва, че преговори към настоящия момент ще бъдат само от ползва за Кремъл, защото именно той сега се намира в по-силна позиция. Според украинската страна това ще означава Украйна да се откаже от своите територии на изток, окупирани от Русия още в началото на войната през 2022 г.

Киев поставя като условие за начало на преговорите изтеглянето на руските войски от всички международно признати украински територии, включително Крим, който е окупиран от 2014 г.

Харис срещу Тръмп. За какво се скараха кандидатите за президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG