Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас и Израел се споразумяха за помощи за заложници и цивилни. Катар и Франция посредничат


Изглед към палатковите лагери в Рафах в южната част на Ивицата Газа, 16 януари 2024 г.
Изглед към палатковите лагери в Рафах в южната част на Ивицата Газа, 16 януари 2024 г.

Катар и Франция сключиха споразумение с Израел и Хамас за доставка на лекарства за израелските заложници в замяна на хуманитарна и медицинска помощ за най-уязвимите цивилни в Ивицата Газа.

Хамас е определена като терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и други държави.

Новината идва на фона на нестихваща война, която Израел обяви на Хамас, след като групировката нападна нейна територия в началото на октомври миналата година. По данни на Тел Авив тогава бяха убити над 1200 души, а над 240 - взети за заложници. Някои от тях бяха върнати, някои - убити, а останалите около 130 души Хамас все още държи. Около 45 от заложниците имат спешна нужда от лекарства.

При ответните удари на Израел в Газа бяха убити над 24 000 души по данни на местните власти, контролирани от Хамас. Други стотици хиляди бяха разселени.

Сега Катар и Франция казаха, че помощта ще отпътува от Катар за Египет в сряда, преди да бъде пренесена през граничния пункт Рафах в Ивицата Газа.

По думите на говорителя на катарското външно министерство Маджид ал-Ансари сделката означава, че "лекарствата заедно с друга хуманитарна помощ ще бъдат доставени на цивилното население в Ивицата Газа, в най-засегнатите и уязвими райони, в замяна на доставката на лекарства, необходими за израелските пленници в Газа".

Той не даде подробности за размера на помощите.

Офисът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че два самолета на катарските военновъздушни сили трябва да кацнат в сряда в Египет с лекарства, купени във Франция въз основа на израелски списък.

По-рано Филип Лалио, ръководител на кризисния център на френското външно министерство, който организира усилията за оказване на помощ, каза, че преговорите се водят от седмици.

На всеки от 45-те заложници ще бъдат доставени специални медицински пакети за няколко месеца. Международният комитет на Червения кръст ще координира действията на място.

Франция все още има трима граждани, задържани в Газа, но никой от тях не се нуждае спешно от медикаменти, каза Лалио.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG