Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас вече не съществува като организирана военна сила, твърди Израел


Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант
Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант

Хамас вече не съществува кат организирана военна организация. Това каза министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, цитиран от Таймс ъф Израел.

Хамас е паравоенна палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави, която управлява в Ивицата Газа от близо 17 години. На 7 октомври 2023 г. тя осъществи мащабна атака срещу Израел, при която уби близо 1200 души и отвлече около 250 заложници.

Израел отговори с пълномащабна война, довела до смъртта на над 40 000 души според палестинските здравни власти, както и до масови разрушения и хуманитарна криза.От началото на 2024 г. има сериозен натиск върху израелското правителство да постигне споразумение.

„Хамас вече не съществува като организирана военна сила. Хамас води партизанска война и ние все още се бием с терористите от Хамас и издирваме ръководството на Хамас“, каза Галант.

Изказването на Галант идва седмица, след като стотици хиляди израелци излязоха на най-масовия протест в страната от началото на войната в Ивицата Газа. До тях се стигна, след като малко по-рано яха открити телата на още шестима убити израелски заложници, пленени в анклава.

До момента израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърля натиска в Израел и от страна на международната общност, а израелската армия продължава с операциите в Ивицата Газа.

Във вторник световните медии съобщиха за 13 убити след израелски удар в хуманитарна зона в южната част на анклава. От Тел-Авив казаха, че ударът е бил насочен срещу „няколко високопоставени терористи от Хамас“. От групировката отхвърлиха това твърдение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG