Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Роби!". Парламентът на Грузия отхвърли ветото върху закона за "чуждестранните агенти"


Демонстранти, протестиращи срещу "руския" закон се събират пред сградата на парламента в центъра на Тбилиси на 28 май.
Демонстранти, протестиращи срещу "руския" закон се събират пред сградата на парламента в центъра на Тбилиси на 28 май.

Парламентът на Грузия отхвърли във вторник ветото на президента Саломе Зурабишвили върху т.нар. закон за „чуждестранните агенти“. Това разгневи хилядите протестиращи пред парламента и застраши стремежа на страната към Европейския съюз (ЕС).

Новината идва, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ очаквано прокара отмяната на ветото в съюз с формацията "Демократична Грузия", с която имат 84 от 150-те места в парламента. Точно толкова гласуваха за отмяна на ветото на Зурабишвили, като за целта беше необходимо обикновено мнозинство от 76 гласа.

Одобрението на закона се случва въпреки призивите от страна на ЕС и няколко държави членки към грузинските депутати да не отменят ветото върху закона, често наричан „руски“ заради приликата му със законодателството, въведено от Кремъл за заглушаване на опозицията и свободата на словото.

Сега законът се връща при прозападната президентка Зурабишвили, за да бъде подписан. Ако тя откаже, каквото се очаква, председателят на парламента - депутатът от „Грузинска мечта“ Шалва Папуашвили, може да го подпише и да го публикува.

Стотици предимно млади протестиращи, които скандираха „Не на руския закон!“ и „Роби!“, развявайки грузински знамена и знамена на ЕС, се събраха мирно пред задния вход на парламента на фона на силно присъствие на полиция за борба с безредиците.

Законът ще изисква от организациите на гражданското общество и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се подложат на надзор, който може да включва санкции за все още неопределени криминални престъпления.

Критиците твърдят, че законът е внесен от „Грузинска мечта“, основана от приятелски настроения към Русия грузински магнат Бидзина Иванишвили, за да затвърди властта на партията преди изборите по-късно тази година, които се смятат за решаващи за евроатлантическия път на Грузия.

„Грузинска мечта“ настоява, че продължава да се стреми да се присъедини към западните институции и че законът има за цел само да увеличи прозрачността на финансирането на неправителствени организации.

Гражданското общество на Грузия от години се стреми да отдалечи страната от влиянието на Русия, която все още държи хиляди войници в Южна Осетия и Абхазия - два отцепнически грузински региона, които Москва призна за независими държави след петдневна война с Тбилиси през 2008 г.

Както САЩ, така и ЕС предупредиха „Грузинска мечта“, че пренебрегването на критиките и жестокото разправяне с протестиращите ще има негативни последици.

Реакцията на ЕС

ЕС заяви, че "съжалява дълбоко" за решението на Грузия да приеме окончателно предизвикващия разногласия закон. Брюксел призова кавказката страна, която е кандидат за членство в блока, "да се върне твърдо на пътя към ЕС".

ЕС "подчерта на няколко пъти, че приемането на закона от грузинския парламент противоречи на принципите и фундаменталните ценности на ЕС", напомни ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел. Той добави, че ЕС и страните членки "разглеждат всички варианти" на реакция.

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG