Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпросът за оцеляването". Президентката на Грузия ще наложи вето на закона за "чуждестранните агенти"


Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили
Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили ще наложи вето на закона за"чуждестранните агенти". Това каза тя на пресконференция в Тбилиси в сряда.

Управляващата партия "Грузинска мечта" обаче има мнозинство в парламента, което значи, че ветото на Зурабишвили може да бъде преодоляно.

Новината идва, след като законът, наподобяващ такъв в Русия, използван за репресии срещу опозицията, беше окончателно одобрен във вторник. Това се случи въпреки многохилядните протести, които продължиха седмици наред. Протестиращите смятат приетия закон за заплаха за европейската интеграция на страната.

В сряда Зурабишвили каза, че оцеляването на Грузия като държава е в опасност, след като законът беше приет въпреки протестите.

„Днес на карта е поставен въпросът за оцеляването на Грузия“, каза тя.

Законопроектът изисква медии и организации да се регистрират като „чуждестранни агенти“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Подобно законодателство действа в Русия от десетилетие, където то се използва за репресии срещу опозицията. Управляващата партия "Грузинска мечта" казва, че то е нужно за повече прозрачност.

Грузия има статут на кандидат членка на Европейския съюз (ЕС) от края на миналата година. ЕС вече каза, че законът може да се окаже пречка пред приемането на страната в Блока.

Протестиращи блокират улица в центъра на Тбилиси
Протестиращи блокират улица в центъра на Тбилиси

След приемането на законопроекта във вторник в Тбилиси се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи и бой в парламента.

Късно във вторник хиляди демонстранти излязоха на Площада на героите в Тбилиси, на около два километра от парламента, и блокираха съседните улици.

Преди окончателното гласуване на закона в парламента избухнаха сблъсъци между депутатите от „Грузинска мечта“ и опозицията, като телевизионни кадри показаха как депутати, мъже и жени, се бутат и си разменят удари.

Сблъсъци в грузинския парламент
Сблъсъци в грузинския парламент

Какво се случи на протестите

Протестите в Тбилиси започнаха още преди законопроектът да бъде приет и продължиха до късно вечерта.

Със скандирания „Не на руския закон“ около 2000 предимно млади протестиращи се събраха пред парламента преди гласуването, а няколко хиляди се присъединиха към митинга вечерта, след като се разпространи новината, че депутатите са приели закона.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че 13 демонстранти са били арестувани за „неподчинение на полицейски разпореждания“. Част от арестите бяха извършени, докато тълпа протестиращи се опита да се приближи към парламента.

Съпругата на известния опозиционен активист Давид Кацарава каза, че той е бил жестоко пребит от полицаи, след като е бил задържан на протеста. По-късно негови снимки показаха сериозни наранявания по лицето. Лекари от клиника в Тбилиси съобщиха, че той е получил счупване на ключицата и на челюстта и е претърпял операция.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.
Давид Кацарава
Давид Кацарава

„Аз съм грузинец и следователно съм европеец... Искаме свобода това е всичко“, каза за кореспондент на Свободна Европа един от протестиращите пред сградата на парламента.

Фотожурналист от местната информационна агенция „Интерпрес нюз“ каза пред Свободна Европа, че е бил ударен и бит с палка от полицейски служители.

„Ние сме тук, за да протестираме срещу приемането на този напълно противоконституционен закон“, каза друга протестираща.

Каква е международната реакция

Проектозаконът беше осъден от Съединените щати, Европейския съюз и правозащитни организации за това, че подражава на подобен руски закон, използван от президента Владимир Путин за смазване на опозицията.

Помощник-държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън, който се намира в Тбилиси, каза, че отношенията на Вашингтон с Грузия ще бъдат изложени на риск и американската помощ за Грузия ще бъде преразгледана, ако законопроектът официално стане закон.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола поздрави протестиращите, които според нея „мечтаят за Европа“.

Представителството на Организацията на обединените нации в Тбилиси предупреди, че приемането на законопроекта „застрашава свободата на изразяване“ и призова властите да разследват насилието спрямо протестиращите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG