Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тъжно и сърцераздирателно". ЕС спря процеса по интеграция на Грузия


Посланикът на ЕС в Грузия Павел Герчински
Посланикът на ЕС в Грузия Павел Герчински

Европейският съюз (ЕС) е спрял процеса на интеграция на Грузия, съобщи посланикът на евросъюза в Грузия Павел Герчински на международна конференция за разширяването на ЕС в Тбилиси.

По думите му "намеренията на сегашното грузинско правителство не са ясни на лидерите на ЕС". Герчински нарече закона "за прозрачност на чуждестранното влияние" стъпка назад на фона на другите постижения на страната по пътя й към ЕС.

В края на май парламентът на Грузия окончателно одобри спорния закон. Той предвижда всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се регистрират като "агенти на чуждо влияние".

"Освен това антизападната и антиевропейска реторика е напълно несъвместима с декларираната цел за присъединяване към Европейския съюз", каза Герчински. Той определи като "тъжно и сърцераздирателно" спирането на европейската интеграция на Грузия.

ЕС вече е замразил 30 млн. евро, отпуснати за подпомагане на отбраната на Грузия - и "това е само първата стъпка", каза Герчински. Той изрази надежда, че работата по присъединяването на Грузия към ЕС ще бъде възобновена след парламентарните избори в страната, които ще се проведат през октомври 2024 г.

Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС през декември 2023 г. Няколко месеца по-късно управляващата в страната партия "Грузинска мечта" внесе отново в парламента проектозакона "За прозрачност на чуждестранното влияние", който критиците наричат аналог на руския закон за "чуждестранните агенти".

Проектозаконът срещна съпротивата на опозицията, в продължение на няколко месеца в страната се проведоха хиляди протести, а грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето на закона. "Грузинска мечта" преодоля ветото и законът влезе в сила през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG