Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще подкопаят основните права". ЕС призова Грузия да се откаже от новия анти-ЛГБТ закон


Грузински религиозни протестиращи участват в анти-ЛГБТ митинг в центъра на Тбилиси на 2 юли 2022 г.
Грузински религиозни протестиращи участват в анти-ЛГБТ митинг в центъра на Тбилиси на 2 юли 2022 г.

Най-високопоставеният дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел призова Грузия да се откаже от новия анти-ЛГБТ закон.

Така нареченият законопроект за семейните ценности беше прокаран от управляващата партия „Грузинска мечта“ във вторник. Тогава членовете на опозицията бойкотираха гласуването, а протестиращи се събраха пред парламента.

Това се случи на фона на предстоящите национални избори в края на октомври силно поляризираната кавказка държава.

„Грузинският парламент прие закони за „семейните ценности и защитата на непълнолетните“, които ще подкопаят основните права на хората и ще увеличат дискриминацията и стигматизацията“, написа Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи, в публикация в X.

„Призовавам Грузия да оттегли това законодателство, което допълнително отклонява страната от пътя ѝ към ЕС.“

Пакетът от законови промени, който излезе с името „За семейните ценности и защитата на непълнолетните“, изменя 18 действащи закона, включително за свободата на словото и изразяването, както и за радиопредаването. Той допуска забрана на събирания, които насърчават идеите за идентифициране с пол, различен от биологичния, както и за еднополова сексуална ориентация или връзка.

Инициативата беше приета с 84-0 гласа в парламентарната зала, която по-голямата част от опозицията бойкотира от май месец насам, когато беше приет проруският закон за "чуждестранните агенти". Той изисква организациите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „агенти на чуждо влияние“.

Европейският съюз реагира на приемането на законопроекта, като спря преговорите за присъединяване към ЕС, а САЩ предпочетоха да започнат „цялостен преглед“ на отношенията с Грузия.

В понеделник Вашингтон наложи санкции на над 60 грузинци, включително двама членове на правителството, които според САЩ са „подкопали“ демокрацията и правата на човека в страната. Ден по-късно премиерът Иракли Кобахидзе се срещна с посланика на САЩ Робин Дъниган и предупреди, че Грузия може да преразгледа връзките си със САЩ в отговор на новите санкции.

Подобни рестриктивни закони, по примера на действащите в Русия, предложи и проруската партия "Възраждане" в България. През август по нейно предложение беше приета забрана за обсъждането на ЛГБТ теми в училищата.

"Възраждане" внесе и законопроект за регистрация на "чуждестранните агенти". Той предлага да бъдат отнети гражданските права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG