Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Грузия е задържан товар с експлозиви, минал през България


Контейнери с експлозиви са открити в микробус в Грузия.
Контейнери с експлозиви са открити в микробус в Грузия.

В Грузия е задържан микробус, превозващ шест взривни устройства с тегло 14 кг под прикритието на акумулатори за електрически автомобили. Това съобщи държавната служба за сигурност на страната.

Устройствата са били снабдени с електронен таймер и програмирано време за активиране. Товарът е пътувал от Одеса за руския град Воронеж през Румъния, България и Турция, уточнява службата.

Три от устройствата са иззети на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са конфискувани.

Службата за сигурност не изключва възможността организаторите да са планирали да извършат терористични нападения и на грузинска територия.

"Що се отнася до трите взривни устройства, оставени в Тбилиси - дали те са били предназначени за изнасяне за Русия, или е трябвало да бъдат оставени в Грузия за взривяване, ще бъде установено от разследването", каза Бача Мгеладзе, ръководител на центъра за борба с тероризма.

Според агенцията транспортирането на взривните устройства е организирано от украински гражданин - родения в Батуми Андрий Шарашидзе. През 2020 г. той се кандидатира за депутат в Одеския областен съвет от управляващата в Украйна партия "Слуга на народа".

Според службата общо 12 души може да са замесени във вноса на взривни вещества в Грузия: седем от Грузия, трима от Украйна и двама от Армения. Украйна все още не е коментирала обвиненията на грузинските служби за сигурност.

По случая е образувано наказателно дело за незаконно придобиване и съхранение на взривни вещества и взривни устройства.

България не е сред страните, през които е преминал камионът, за който Москва твърди, че е бил взривен на Кримския мост, свързващ анексирания през 2014 г. полуостров с континентална Русия. Това се казва в официално съобщение, разпространено във вторник от пресслужбата на Министерския съвет.

Преди около година, когато беше взривен стратегическият за Москва Кримски мост, Русия каза, че от България е тръгнал камион, натоварен с експлозиви. Според Кремъл той е преминал последователно през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да влезе в Русия и да се взриви на Кримския мост. Оказа се обаче, че камионът не е преминавал през територията на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG