Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двамата пилоти са загинали заради "неоправдано висок риск", заключи военното министерство


Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха в петък, след като самолетът им се разби при подготовка за авиошоу.
Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха в петък, след като самолетът им се разби при подготовка за авиошоу.

„Поемане на неоправдано висок риск“ е причината за самолетната катастрофа, при която двама военни пилоти загинаха край авиобаза „Граф Игнатиево“ през септември. Това е заключението след проверката на комисията към Министерството на отбраната (МО), която изясняваше причините за инцидента.

На 13 септември Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха след падане на учебно-бойния им самолет L-39 ZA. Инцидентът се случи по време на подготовка на авиационно шоу.

„Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж е причината за авиокатастрофата на 13 септември в авиобаза „Граф Игнатиево“, се твърди в доклада.

От разследващата комисия казаха, че са анализирали летателната подготовка и организацията на полета, медицинско изследване, изследване на авиационната техника и проучване на обстоятелствата, които са довели до катастрофата.

По време на изнасянето на доклада стана ясно също, че черната кутия на разбилия се самолет е откарана за разчитане в Чехия, където летателното средство е произведено.

„Изясняваме обстоятелствата около авиоинцидента. Министерството на отбраната не е съд и не раздава присъди“, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той добави, че една от целите на изясняването на обстоятелствата около катастрофата е „да не допускаме повече такива инциденти“.

Веднага след инцидента от прокуратурата съобщиха, че са иззели цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета. Към материалите по досъдебното производство са включени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата.

Падането на самолета доведе до сблъсък между лидерът на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев. Пеевски поиска оставките на командващия Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров и на шефа на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев.

През последните години инцидентите с военни самолети в България зачестиха. През 2021 г. изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на учение, при което загина майор Валентин Терзиев. През 2022 г. щурмови самолет СУ-25 се разби на летище Безмер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG