Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев избра Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер. Изборите ще са на 20 октомври


Румен Радев прие зам.-председателката на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и ѝ възложи да състави служебно правителство, 9 август 2024 г.
Румен Радев прие зам.-председателката на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и ѝ възложи да състави служебно правителство, 9 август 2024 г.

Президентът Румен Радев избра зам.-председателката на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за нов служебен премиер и ѝ възложи да състави служебен кабинет до 19 август.

Така изборите могат да бъдат насрочени за 20 октомври, каза Радев в петък, като определи датата за "най-подходяща". Той има двумесечен срок да го направи, след като бъде предложен служебен кабинет.

Той ще управлява до поредните предсрочни парламентарни избори наесен, а и след тях - до излъчването на редовно правителство. До нови избори се стигна, след като и трите възможни мандата за съставяне на правителство бяха върнати на Радев неизпълнени.

"Още от утре започвам разговори със сегашните министри и други експерти", каза Грънчарова-Кожарева.

По-рано в петък действащият служебен премиер Димитър Главчев оттегли заявената си готовност да приеме за втори път поста - "с оглед на сваляне на политическото напрежение", съобщи Министерският съвет.

"Прецених, че най-добре е да си запазя доброто име, което смятам, че имам", каза Главчев.

"И други, освен Главчев, са изявили готовност да поемат поста", каза Радев в четвъртък по време на консултациите с парламентарно представените политически формации за състава на служебен кабинет.

Съгласно новите конституционни промени президентът може да избира служебен премиер сред ограничен кръг от хора - председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Коя е Горица Грънчарова – Кожарева

Тя е завършила магистратура по "Счетоводство и Контрол" в Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов.

Била е ръководител на Одитно отделение на Сметната палата, член на Консултативния ѝ съвет, експерт в Националната агенция за приходите, управител на офис на СИБАНК, зам.-главен счетоводител в Булгаргаз, управител в ТС Банк, счетоводител в ДЗИ.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание за заместник-председател на Сметната палата. Тя е и председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата, както и координатор на връзките на палатата с Борда на одиторите за НАТО.

Във времето, след като председателят на Сметната палата Цветан Цветков беше освободен изненадващо от парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", Горица Грънчарова–Кожарева беше изпълняващ длъжността му.

Как реагираха политическите лидери

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не познава Горица Грънчарова-Кожарева и ѝ пожела успех. "Когато я избирахме за Сметната палата, тя беше от квотата на БСП", каза той.

През 2015 г. тя всъщност е избрана по предложение на Патриотичния фронт (ПФ) с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски също отрече да познава Грънчарова-Кожарева, но изрази убеденост, "че ще има опит за овладяване на МВР и цялото електронно управление" и това ще е вследствие на "зверски" натиск от президента.

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков дали новата премиерка ще работи за честни избори "ще проличи от избора ѝ за вътрешен министър".

"Ако Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев останат като МВР министри, за мен ще означава, че Делян Пеевски назначава министрите в този кабинет, ако е някой друг – тогава има шанс", каза Петков.

"За нас тази фигура не е подходяща да застане начело на държавата", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него Грънчарова–Кожарева "не може да бъде разглеждана като самостоятелен фактор" и не взима решенията сама.

"След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, смятаме, че ще сформира нужния кабинет", каза председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG