Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев подкрепи Пеевски във войната с Доган. А на плажа се появи саркофаг


Служебният министър-председател Димитър Главчев
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Добро утро. Най-важното днес:

  • Уволнените областни управители
  • Украйна иска “добронамерени” преговори с Русия
  • Дженифър Лопес

Служебният премиер Димитър Главчев уволни двама областни управители, които са от ДПС, но пък остави на поста други двама, също от ДПС. Разликата е, че Ресми Мурад в Кърджали и Румен Пехливанов в Смолян подкрепиха почетния председател на ДПС Ахмед Доган, докато областните управители на Търговище и Хасково подкрепят единия председател Делян Пеевски.

Ахмед Доган проговори след дългогодишно мълчание. “Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем”, каза той по адрес на Пеевски. Намерете още 2 минути днес, за да видите Доган в едно от редките му появявания.

Какво става на следващите избори

През есента най-вероятно отново ще има избори. Този път “Продължаваме промяната - Демократична България” трябва да предложи някаква формула за управление още преди изборите, каза Божидар Божанов пред Свободна Европа. Според него вече не е достатъчно посланието от досегашните избори “Ние сме добрите, другите са лошите”.

Европейската комисия оцени положително направените миналата година промени в конституцията на България, с които бяха ограничени правомощията на главния прокурор. В годишния доклад за върховенството на закона се казва още, че България все още няма напредък в разследванията и присъдите срещу корупция.

МВР е направило общо 28 проверки по сигнали срещу Ивелин Михайлов и неговия “Исторически парк”, каза вътрешният министър Калин Стоянов. Прокуратурата е прекратила повечето проверки срещу идеолога на партия “Величие”, но по няколко все още не се е произнесла.

И тук идва мястото на новината за открития античен саркофаг на плажа в курорта "Св. Св. Константин и Елена" до Варна. Той вероятно е на почти 2 хиляди години, а върху него е поставен съвременен капак, за да стане подходящ за маса.

Изпратете този бюлетин и на ваши познати, ако вие го намирате за интересен. Препоръчайте им да се абонират и те.

Киев иска “добронамерени” преговори с Москва

При руски обстрел по редица украински региони са загинали най-малко двама души и е повредена инфраструктурата в дунавското пристанище Измаил. Новината идва на фона на постепенното напредване на руската армия в инвазията ѝ срещу Украйна, която продължава вече трета година.

Украйна е готова да води „добронамерени“ разговори за мир с Русия, но още не е видяла готовност от Москва за подобно развитие, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в Китай.

Френската полиция е арестувала руснак, заподозрян, че планира да дестабилизира Олимпийските игри.

Германия забрани радикалната ислямистка организация „Ислямски център Хамбург“. Причината за това е пропаганда на екстремизъм.

Специална препоръка

От всички учители в България само 7% са под 30 години. Много от тях напускат системата година-две след като са влезли в нея. Не пропускайте историята за Теодора Боранова, начална учителка в Силистра. За статистиката тя е просто част от седемте процента преподаватели под 30 години.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Танцьорка, актриса, певица. Тя е всичко това, но и много повече. Въпреки всичките ѝ успехи обаче, за нея най-важна винаги остава любовта. Тя е Дженифър Лопес или както феновете ѝ я наричат - Джей Ло. И е Човек на деня на Свободна Европа.

Научният свят така дълбоко почита италианския учен и изобретател Алесандро Волта, че 70 години след смъртта му нарича на негово име мярката за електрическо напрежение. За Волта е тази история на Пламен Асенов от поредицата за велики европейци.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG