Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германското разузнаване предупреждава за кибератаки на Русия срещу НАТО и ЕС


От ляво на дясно: началникът на въоръжените сили Валерий Герасимов, президентът на Русия Владимир Путин, тогавашният министър на отбраната Сергей Шойгу и шефът на ГРУ Игор Костюков. Снимката е от 2018 г.
От ляво на дясно: началникът на въоръжените сили Валерий Герасимов, президентът на Русия Владимир Путин, тогавашният министър на отбраната Сергей Шойгу и шефът на ГРУ Игор Костюков. Снимката е от 2018 г.

Германското разузнаване отправи рядко срещано публично предупреждение за възможна атака на кибергрупа на руското военно разузнаване (ГРУ) срещу Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

В публикация в профила си в Екс германското вътрешно разузнаване предупреждава за подривна дейност на поделение 29155 на ГРУ и отбеляза, че групата е "извършвала кибератаки срещу НАТО и държави ЕС".

Новината идва седмица, след като съдът на САЩ обвини шестима руски граждани, петима от които - офицери от ГРУ, в заговор за хакване на компютърни системи и извършване на телеграфни измами. Целта им всъщност е била да хакнат сайта на украинското правителство преди началото на руската инвазия през 2022 г.

Вътрешното разузнаване на Германия се позова на неотдавнашни съвместни разследвания с американското ЦРУ, Агенцията за киберсигурност и инфаструктурна сигурност на САЩ (АКИС) и други международни партньори.

Според тях ГРУ "полага усилия да атакува американската и световната критична инфраструктура".

В съобщението не се посочват конкретни непосредствени заплахи.

Западни разузнавателни служби твърдят, че кибератаките от ГРУ са се ускорили, откакто Русия нахлу непровокираното в Украйна през 2022 г. През миналата година безпрецедентен теч на секретни документи разкри мащабната дейност на Москва с хакерски атаки, разпространяване на дезинформация и контрол в интернет.

ГРУ е обвинявано от западни прокурори и служители по сигурността, че стои и зад бомбени атентати и отравяния в Европа, след като Русия първоначално нахлу в Украйна през 2014 г. и анексира Крим. Поделението 29155 на ГРУ стана известно като отряда за убийства и саботажи на Владимир Путин.

Агенти на ГРУ бяха обвинени за взривове в оръжейни складове в България, включително и в държавната ВМЗ, както и в отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG