Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия въвежда контрол по сухопътните си граници


Германски полицаи близо до граничния пункт между Германия и Чехия на гарата във Фюрт ам Валд.
Германски полицаи близо до граничния пункт между Германия и Чехия на гарата във Фюрт ам Валд.

От 16 септември Германия въвежда контрол по всичките си сухопътни граници като част от по-строга миграционна политика. Това съобщи Министерството на вътрешните работи на страната.

Новината идва, след като в края на август сирийски гражданин, който преди това е поискал убежище, нападна с нож посетителите на фестивал в Золинген и уби трима души.

Kонтролът по границите с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания ще бъде въведен за срок от шест месеца. Ще бъдат създадени мобилни и стационарни полицейски постове. Мярката включва и отказ за влизане.

Контролът по границите с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария, който позволява отказ за влизане в Германия, е въведен от октомври миналата година.

Граничният контрол ще осигури защита и срещу поддръжници на ислямистки групировки, се казва в съобщението на вътрешното министерство на Германия. То отчита и цялостната миграционна тежест за Германия, включително необходимостта от интегриране на повече от един милион украински бежанци, както и на търсещи убежище от други държави.

Берлин е уведомил Европейската комисия за граничния контрол.

По данни на Федералната криминална служба на Германия от края на август има 266 хил. случая на незаконно преминаване на границата от общо 380 хил. в цялата Шенгенска зона. Най-много са незаконните мигранти от Сирия (54 хил. души), Турция (36 хил. души) и Афганистан (35 хил. души).

През април Европейският парламент одобри нови правила за убежище и миграция в Европейския съюз. Те предвиждат задължително разпределение на бежанците, вноски в общ европейски бюджет по въпросите на миграцията и по-строг контрол на границите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG