Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само ДПС и ИТН се съгласиха да преговарят с ГЕРБ. Борисов постави условие Назарян да оглави парламента


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната за председател на парламента Рая Назарян, 18 юни 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната за председател на парламента Рая Назарян, 18 юни 2024 г.

Само ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) се съгласиха да преговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство с мандата на партията. Това е равносметката от инициираните от съпартийците на Бойко Борисов първи срещи с другите парламентарни сили.

След като останалите четири формации - "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", БСП и "Величие", отказаха да се срещнат с преговарящите от ГЕРБ, Борисов направи гневно изявление във вторник.

Той обвини партиите, отказали разговори, че са "със затихващи функции" и не искат да поемат "споделена отговорност" за управлението на страната. Постави и ново условие - на първото заседание на парламента в сряда за негов председател да бъде избрана съпартийката му Рая Назарян.

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно", каза Борисов и добави, че "от гласуването [на кандидатурата на Назарян] ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме".

Лидерът на ГЕРБ направи изявлението си на живо в профила си във Фейсбук от партийната си зала за пресконференции. В нея обаче не присъстваше нито един журналист, защото то не беше обявено предварително. Борисов говори пред депутати, общински съветници и други членове на ГЕРБ.

Малко по-рано във вторник стана ясно, че ИТН не отхвърля възможността да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. Това се разбра от думите депутата Тошко Йорданов след среща с преговорния екип, излъчен от Борисов. Йорданов все пак уточни, че партията му подкрепя единствено експертно правителство.

ГЕРБ иска да състави кабинет с първия мандат, като премиерът и председателят на парламента да са представители на партията, но не лидерът Борисов.

БСП и "Величие" отказаха да участват в разговори за съставяне на кабинет с мандата на първата политическа сила. БСП - заради принципното си решение да не подкрепя кабинет на ГЕРБ и ДПС, а "Величие" - защото не беше изпълнено условието на съпредседателя ѝ Николай Марков за негова среща с Борисов.

В понеделник ГЕРБ изпрати покани за срещи до парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание. По-късно през деня на тях се отзова единствено ДПС, а "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане" отказаха да участват в преговорите.

Парламентарните избори на 9 юни бяха спечелени от ГЕРБ, която ще има 68 депутата в следващия парламент. Групата на ДПС ще бъде от 47 представители, на ПП-ДБ - от 39, на "Възраждане" - от 38, на БСП - от 19, на "Има такъв народ" - от 16, а на "Величие" - от 13.

ГЕРБ и ДПС събират общо 115 депутати, което означава, че за да имат пълно мнозинство от поне 121 гласа им трябва подкрепата на още поне шестима народни представители. Лидерът на партията Борисов обаче нееднократно каза, че няма да прави кабинет само с ДПС.

"Няма да ви забравя билбордовете, няма да направя те да оживеят, тези билбордове", каза Борисов и във вторник, като визираше предизборни плакати на ПП-ДБ, на които беше изобразен заедно със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Депутатски мандати в 50 Народно събрание
Депутатски мандати в 50 Народно събрание

"Просто изслушахме техните идеи, ще трябва да ги обсъдим с колегите [от ГЕРБ], да помислим. Казахме нашите приоритети. Изобщо не говорим за правителство в момента", каза по-рано Тошко Йорданов.

На нея от ИТН присъстваха още Станислав Балабанов и Павела Митова, а ГЕРБ беше представена от преговорния ѝ екип в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

По думите на Йорданов ГЕРБ е достигнала до идеята на ИТН за експертен кабинет, но "до реализацията ѝ има твърде много работа".

"Оставихме вратата отворена за това да продължим нашите разговори конкретно по политики", каза от своя страна Сачева.

На въпрос може ли да се каже, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще направят правителство, тя каза: "Няма такава новина на този етап".

Преговорният екип на ГЕРБ: Деница Сачева (в средата), Рая Назарян (вдясно) и Теменужка Петкова (вляво), 18 юни 2024 г.
Преговорният екип на ГЕРБ: Деница Сачева (в средата), Рая Назарян (вдясно) и Теменужка Петкова (вляво), 18 юни 2024 г.

По повод провалената среща с "Величие" Сачева уточни, че от ГЕРБ са получили писмо от съпредседателя на новата партия Марков, че иска да се срещне лично с Борисов, но "такава среща няма да се състои".

Марков декларира това свое желание още в понеделник, когато каза, че няма желание да се среща с "контактьорски групи" на Борисов.

В събота Националният съвет на БСП потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Във вторник Изпълнителното бюро на партията реши представители на партията да не участват в разговори с излъчените от Борисов преговарящи.

Всички партии от коалицията ПП-ДБ вече потвърдиха, че няма да участват в преговорите с ГЕРБ, а ще бъдат "силна проевропейска опозиция".

В опозиция остава и "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов нееднократно декларира преди и след изборите на 9 юни, че формацията му би подкрепила единствено правителство с неин мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG