Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще им поставим нашите условия". ГЕРБ е склонна да преговаря по договора за реформи на ПП-ДБ


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със структурата на партията във Варна, 23 февруари 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със структурата на партията във Варна, 23 февруари 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна възможност да преговаря с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) относно общите им приоритети в управляващата коалиция. Това каза самият Борисов на посещение във Варна в петък.

Новината идва на фона на повишеното напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ през изминалата седмица. Във вторник от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ договор за реформи след предстоящата в началото на март ротация на правителството. Тогава вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ трябва да смени Николай Денков от ПП-ДБ на премиерския пост. В сряда Борисов каза, че няма да приеме договора.

В документа става въпрос предимно за смените в ръководството на регулаторите и специализираните служби. От ПП-ДБ предлагат постовете в тези органи да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ - двете партии, които влизат в управляващата коалиция.

От ПП-ДБ казаха, че ако партията на Борисов не се съгласи на това, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Първоначално Борисов каза, че предложенията в договора са „неприемливи“, а изборите са „логичен завършек“ на коалицията с ПП-ДБ. Мария Габриел също каза, че няма да подпише документа.

Договорът на ПП-ДБ не предвижда включване на ДПС в процеса по попълване на регулаторите. Партията, която не участва в правителството, но го подкрепя, зае позицията на ГЕРБ.

В петък Борисов каза, че през следващата седмица ГЕРБ все пак ще започне разговори с ПП-ДБ по договора и ще реши кои елементи от него може да подкрепи и кои - не. Това обаче ще се случи след понеделник, когато се очаква да бъдат представени оценките на всички министри от кабинета „Денков“.

Министрите ще бъдат оценени от Денков и Габриел. Според оценките ще се преценява дали един министър да запази поста си и след предстоящата ротация.

„След понеделник, когато видим оценките на министрите, ще говорим за съставяне на Министерския съвет“, каза Борисов от Варна. И допълни, че „тогава ние ще им поставим [на ПП-ДБ] нашите условия“.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че „отиването на предсрочни избори няма да доведе до нищо ново и не е добре за държавата“.

На брифинг в Народното събрание по-късно през деня премиерът Денков каза, че разговорите с Габриел за предстоящата ротация вече са влезли „в нормално русло на обсъждане с аргументи“.

Спорът в кулоарите на парламента

В петък продължиха и задочните нападки между ДПС и ПП-ДБ в кулоарите на Народното събрание. Ден по-рано председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“, обвини съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че иска да наложи свои близки хора в прокуратурата и антикорупционната комисия. Иванов отрече и каза, че ДПС се опитва да бъде „скрит партньор“ на ГЕРБ в разпределянето на постовете в регулаторите.

Сега Иванов каза в интервю за БНР, че Пеевски е недоволен, тъй като е смятал, че ще получи „пай“ от управлението, а това няма да стане. По-късно Иванов добави, че Пеевски „не може да приеме, че ще има нови правила“.

Пеевски отговори, че Иванов е човекът, който тласка страната към избори. Председателят на групата на ДПС добави, че без неговата партия мнозинството в парламента и правителството не могат да съществуват.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков на свой ред каза, че ПП-ДБ няма да допусне ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите. Петков поиска от партията на Бойко Борисов да направи собствени предложения за основа на преговори.

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, а след това на поста да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

По план ротацията на правителството предстои в началото на март. На 6 март се очаква Денков да подаде оставка като министър-председател и на негово място да бъде избрана Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG