Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Външният министър си отива. Реформата в правосъдието се забавя


Служебният министър на външните работи Стефан Димитров (крайният вдясно) по време на Конференцията по сигурността в Черно море. До него - служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. София, 15 април 2024 г.
Служебният министър на външните работи Стефан Димитров (крайният вдясно) по време на Конференцията по сигурността в Черно море. До него - служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. София, 15 април 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Външният министър
  • Правосъдието
  • "Зелено движение"

Служебният кабинет ще продължи подкрепата си за Украйна и подготвя два пакета военна помощ за страната. Това стана ясно по време на конференция по сигурността в Черно море, в която участваха представители на 42 държави. САЩ бяха представени от помощник държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън.

Вечерта премиерът Главчев предложи да се смени външният министър Стефан Димитров, който е на поста от само няколко дни. В предложението на премиера пише, че аргументът за смяната е необходимостта „от навременна и отговорна координация и комуникация между [министрите], както и със съюзниците“.

Главчев предложи мястото му да бъде заето от Даниел Митов от ГЕРБ, който беше външен министър през 2014-2017 г.

Предложението на премиера дойде само няколко часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че външният министър трябва да бъде сменен. Борисов смята, че сегашният служебен министър Стефан Димитров „променя доктрината“ на външната политика.

Това доведе до заключения на много медии, че партия ГЕРБ се оказва способна да сменя министри в служебния кабинет.

Правосъдието

Служебният кабинет забавя законовите промени за главния прокурор. В понеделник беше удължен срокът за общественото им обсъждане до 7 май. Първоначално определеният срок изтичаше на 15 април.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Зелено движение“

„Зелено движение“ напусна коалицията ПП-ДБ. По-рано то критикуваше отделни действия, които пораждаше съюзът с ГЕРБ в управлението. Движението се оглавява от двама съпредседатели – Тома Белев и Даниела Божинова.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Иран и Израел

Иран и Израел не винаги са били врагове, дори е имало период, в който са били съюзници. Кога се е променило всичко, е разказано тук. Връщаме се към тази история след като в събота срещу неделя Иран изстреля по Израел над триста дрона и ракети.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна. Русия

Отношението към Русия са диктували, а диктуват и сега, редица промени в българската политика. Но това не значи, че България разбира две основни неща – войната срещу Украйна и икономиката на агресора, пише Красен Станчев.

Това, че украински дронове разрушават руските нефтопреработвателни заводи, доведе дотам, че Русия увеличи вноса на бензин. В някои райони пред бензиностанциите има опашки, зареждането не винаги е редовно. Санкциите пречат на Русия да си набави части за ремонта на заводите, а през това време армията-агресорка поглъща огромни количества гориво, пише Николай Лавчиев.

И две препоръки

Украйна очаква руско настъпление през лятото, а все така не получава оръжие от САЩ, най-силният й съюзник. От това видео става ясно как въпреки ситуацията Украйна се бори да забави руската армия на изток.

Шаби Алонсо е треньор на Байер Леверкузен, който спечели първата титла в историята си. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Училищните дворове са заключени през почивните дни, а това са най-спокойните места за игра на децата. Оттам са тези гледки – как ученици прескачат оградите или се шмугват през дупки в тях. До голяма степен оттам идват и тези данни – че две трети от децата не се движат достатъчно, а една трета имат наднормено тегло или затлъстяване. Дамяна Велева пише какъв е изходът от това положение.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG