Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В синхрон". ГЕРБ, ДПС-Пеевски и БСП провалиха заседанието на комисията за Нотариуса и Еврото


Надежда Йорданова, Лена Бориславова, Бойко Рашков и Кирил Петков от ПП-ДБ по време на заседанието на комисията в четвъртък
Надежда Йорданова, Лена Бориславова, Бойко Рашков и Кирил Петков от ПП-ДБ по време на заседанието на комисията в четвъртък

Депутатите от ГЕРБ, ДПС-Пеевски и БСП провалиха заседанието на комисията, която трябва да събира данни за евентуалната престъпна дейност на убития Мартин Божанов - Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

Депутатите от трите формации напуснаха заседанието преждевременно и така то беше прекратено заради липса на кворум.

Това се случи в четвъртък, точно преди да бъдат гласувани няколко предложения, сред които и това да бъде изслушан съпредседателят на ДПС Делян Пеевски по повод връзките му с Петьо Еврото.

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит през януари, а Петьо Еврото е в неизвестност. И двамата са свързвани от множество свидетели като брокери на влияние в съдебната система. За тях се предполага, че са подкупвали, принуждавали и изнудвали с компромати магистрати по конкретни дела.

Нито Нотариуса, нито Еврото обаче са изправяни пред съда по такива обвинения.

Какво казаха от АКФ

На заседанието на комисията в четвъртък бяха изслушани представителите на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ) Андрей Янкулов и Николай Стайков, които са автори на журналистически разследвания за Нотариуса и Еврото.

Те посочиха, че няма никакви данни от прокуратурата за това как се развиват проверките срещу престъпната група, от която са били част Божанов и Еврото.

Янкулов и Стайков припомниха и публикувана от организацията им справка на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) във връзка с Божанов-Нотариуса, на база на която е започнало разследването на Софийската градска прокуратура срещу групата му.

Андрей Янкулов и Николай Стайков
Андрей Янкулов и Николай Стайков

Според АКФ в справката има свидетелски показания и данни за свързаност с групата на Божанов на множество лица от системата на МВР, магистрати и представители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Връзките на Пеевски с Еврото

Стайков и Янкулов припомниха и за връзките между бившия следовател Петьо Петров Еврото и лидера на едната фракция в ДПС след разцеплението ѝ - Делян Пеевски. За няколко месеца през 2005 г. Пеевски е назначен в Столичната следствена служба, като тогава негов пряк ръководител там е именно Еврото.

Освен това има данни, че през 2008 г. Еврото е присъствал на случая, в който тогавашният директор на "Булгартабак" Христо Лачев по собствените му думи е бил изнудван от Пеевски.

Лачев твърди, че тогава Пеевски му е посочил човек, който да оглави софийската цигарена фабрика.

Затова и от АКФ предложиха на комисията да изслуша Пеевски по повод връзките му с Еврото. Срещу тази идея се противопостави депутатът от ДПС-Пеевски Хамид Хамид.

Излизането на ГЕРБ, ДПС и БСП

Впоследствие членовете на комисията обсъдиха, че биха могли да изискат както справката от ГДБОП, така и изслушване на Делян Пеевски.

До гласуване на тези предложения обаче така и не се стигна, защото представителите на ГЕРБ, ДПС-Пеевски и БСП напуснаха заседанието.

Така в залата останаха само членовете на комисията от ПП-ДБ, "Възраждане" и ИТН и заради липса на кворум заседанието беше прекратено.

"ДПС, ГЕРБ и БСП в синхрон счупиха кворума", написа Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е член на комисията.

Тя посочи, че сред другите предложения, които членовете са искали да гласуват, е било и изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов, както и изпращане на въпроси към прокуратурата за това до къде е стигнала работата по досъдебните производства за Нотариуса и Еврото.

Комисията в парламента, която трябва да изследва дейността им и влиянието им върху съдебната система, беше създадена в началото на юли въпреки бойкота на ГЕРБ и ДПС.

В миналия парламент също действаше подобна комисия, която трябваше да събере данни за евентуалната престъпна дейност конкретно на Нотариуса. Тя обаче така и не довърши работата си. В края на нейното съществуване членовете ѝ от ГЕРБ и ДПС започнаха да бламират заседанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG