Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ предлага преговори за "експертен кабинет" с техен премиер, който да не е Борисов


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

От понеделник ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство със своя мандат. Партията иска съставяне на "експертен кабинет" с премиер, министър на външните работи и министър на отбраната, излъчен от нея. Номинацията за премиер няма да бъде Бойко Борисов.

Това каза лидерът на ГЕРБ по време на пресконференция в четвъртък.

ГЕРБ спечели парламентарните избори с 24,70% от гласовете и изборите за европейски парламент с 23,55% от гласовете.

В следващия парламент ГЕРБ ще има 68 депутати, ДПС - 47, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - 39, „Възраждане“ - 38, БСП – 19, ИТН – 16, „Величие“- 13.

От ПП-ДБ вече казаха, че ще бъдат опозиция и няма да дадат подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Това декларираха още „Възраждане“ и „Величие“. Трите партии имат общо 90 от 240 депутати.

Останалите четири партии имат общо 150 депутати, а за съставяне на правителство им е нужна подкрепа от 121 народни представители.

ГЕРБ предлага съставяне на „експертен кабинет“, а за подобен вариант в предизборната кампания се обявиха БСП и „Има такъв народ“. По време на кампанията Бойко Борисов често говореше за ДПС и ГЕРБ като за "нас" и "ние", но в четвъртък каза, че няма да състави коалиция само с движението.

В сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обяви за преговори между "евроатлантическите" лидери т.е. ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

До предсрочните парламентарни избори се достигна, след като от партията на Борисов и коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не осъществиха предварително договорената ротация между Николай Денков и Мария Габриел на премиерския пост.

Какво каза Борисов

„Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, просто, за да можем да успокоим възможностите за преговори“, каза Борисов.

Преговорите ще се водят от избраните за депутати от ГЕРБ Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, които бяха част от преговорния екип на партията преди провалената ротация през март.

Борисов каза още, че вече има номинация и за премиер, и за председател на Народното събрание, но засега няма да разкрива кои са те.

Лидерът добави, че ГЕРБ ще преговаря с всички партии, но няма да отстъпи постовете на министър-председател, външен министър и военен министър в кабинета. Той подчерта, че с "Възраждане" преговорите ще бъдат свързани само с парламента.

Той отхвърли твърденията, че партията му е зависима от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

„Откакто се разделихме в парламента, аз нямам нито една среща, нито един телефонен разговор с Делян Пеевски“, каза Борисов и добави, че е време за „отговорни политици“, „мъдри мъже и жени“.

Кабинетът на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с премиер Николай Денков беше съставено след близо тригодишна политическа криза. Двете коалиции постигнаха компромис за временно правителство на ротационен принцип, обединено около конкретни евроатлантически цели. В парламента партиите бяха подкрепяни и от ДПС.

Правителството и парламентарното мнозинство се формираха след 10-месечно управление между август 2022 и юни 2023 г. на служебните кабинети с премиер Гълъб Донев, назначени от президента Румен Радев.

По време на предизборната кампания Борисов често говореше за ГЕРБ и ДПС като за „нас и ние“ т.е. едно общо. От ПП-ДБ многократно обвиниха лидера на ГЕРБ за това, че всъщност решенията в партията му се вземат от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG