Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ ще блокира гласуванията в парламента заради смяната на директора на болница "Пирогов"


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

ГЕРБ ще блокира работата на Народното събрание заради смяната на директора на болница "Пирогов". Това съобщи във вторник председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Новината идва, след като по-рано през деня стана ясно, че досегашният директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е отстранен. "Пирогов" е най-големият център за спешна медицина в страната и е най-голямата по приходи държавна клиника в София, пише Капитал.

Това е поредният случай на напрежение в управленската коалиция, след като седмица по-рано възникна спор между "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) от една страна и ГЕРБ и ДПС от друга. Повод за това стана изборът на Момчил Мавров за подуправител на здравната каса. ПП-ДБ критикува избора му, като се позова на “някои притеснителни неща” за него в доклад на ДАНС, а премиерът Николай Денков за пореден път призова за създаване на механизъм за вземане на решения.

Във вторник Атанасова каза, че ГЕРБ няма да подкрепи нито един законопроект на Министерския съвет, докато не се създаде такъв механизъм. Тя обвини партньорите си от ПП-ДБ, че не държат на думата си и каза, че е имала лично уверение от Денков, че директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменен.

“Имахме уверение от министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, каза тя.

Тя съобщи, че ГЕРБ очаква ПП-ДБ да преразгледа всичките си действия и да ги синхронизира с тях.

“На лидерска среща миналата седмица, на която и аз присъствах, имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а е важно да работим за приемането на държавния бюджет и за конституция”, каза тя.

Атанасова добави, че единствените заседания, на които ГЕРБ ще гласува, са тези във връзка с промяната на Конституцията. Тя не отговори дали партията ще подкрепи приемането на държавния бюджет.

ДПС също изрази подкрепа за ръководството на "Пирогов" в своя позиция. "Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради лични свои интереси", написа председателят на парламентарната група на Движението Делян Пеевски.

На 20 ноември Пеевски настоя в бюджета да бъде включен проектът за Протонен център за лечение на онкоболни.

По-рано днес ГЕРБ-СДС и ДПС блокираха заседанието на бюджетната комисия, на която трябваше да се гледат три ключови за бюджета данъчни закона. Заседанието беше отменено, след като депутатите на ГЕРБ и ДПС не влязоха и не осигуриха кворум.

След няколко поредни парламентарни избори, през 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха споразумение за временно управление с няколко основни приоритета. Единият от тях е евроатлантическият път на страната. Двете партии обаче нямат сключено коалиционно споразумение.

От началото на управлението често се появяват въпроси за стабилността му. Последният голям трус сред партньорите беше предизвикан от местните избори. Тогава Борисов поиска редовни срещи между министри и депутати и предоговаряне на управляващата коалиция, ако тя не изпълнява управленската програма. Тогава Борисов дори допусна, че ГЕРБ може да оттегли подкрепата си към правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG